Beogradske priče: Balkanska ulica

Prvi beogradski izazov koji putnici namernici sa glavne autobuske stanice moraju da savladaju

Ponedeljak 18. mar 2019.

cover image

Strma. Najlepše ulice u Beogradu i ona nikada nisu bile u istoj priči. A opet, svi je znaju. Dobro je poznata. Posebno onima koji su autobusom došli u najveći grad Srbije sa ciljem da tu ostanu. Ipak, ima nešto po čemu je stvarno posebna. Balkanska ulica je među retkima koje nisu menjale naziv još od 1872. godine.

Davna vremena i prethodne generacije je pamte kao lokaciju na kojoj se kupovalo sve što je bilo potrebno za život u metropoli - odela, tašne, šeširi, ali i sladoled i slatkiši tipični za ono vreme. Zanatlije svih zanata su takođe imale svoje radnje. Po nepisanom pravilu, sve su ovo bili porodični biznisi i svi su gradili prijateljski odnos sa mušterijama.

Nema više čuvenog krojača, nema ni mnogih tašnera, niti poslastičara. Bioskop je na istom mestu ali ne radi. Mnogo toga što je činilo simbol i razlog dolaska za šetnju Balkanskom ulicom ne postoji.

Osamdesete su donele novi vajb i među preostalim zanatlijama se uselio jedan od prvih roštiljdžija u gradu. Pravi Beograđani nisu mogli da veruju da je nekome okej da jede na ulici. Oni koji su došli da ih uzmu pod svoje svetla velikog grada su brzo usvojili trend. Miris pečenog mesa i bogati dim su postali nova obeležja. U redu nisu stajala gospoda u odelima krojenim po meri niti dame sa šeširom i čipkanim rukavicama. Dabome, ručali su kod kuće ili u restoranima. Novi stanovici se nisu obazirali na prozivke već su slasno tamanili pljeskavice. Ni jedni ni drugi nisu mogli da sanjaju kakva fast food revolucija dolazi.


Sukob starog i novog, modernog talasa i ponosa tradicije je i te kako primetan duž cele ulice.

Ironija, splet okolnosti, čudesna sudbina ili nešto četvrto ali u ulici koja je bila simbol ručnih radova je nikla prva pametna zgrada u Beogradu. Bilo je to 2005. kada je svečano otvorena inteligentna građevina poslovno-stambenog tipa. Uklapa se u savremenu gradsku estetiku ali nikako u energiju Balkanske ulice. No, to je večiti sukob generacija. Nazad se ne može, a napred se mora. Čija su pravila bolja, pokazaće vreme.

Kompletnu adaptaciju ulica je dočekala 2018. Dugi radovi su doneli nove pločnike, drvored i još mnogo toga. Međutim, i dalje nije među naj ligom. Njoj takva titula i nije potrebna. Bila epicentar šopinga, prvi zadatak koji mora da se prođe ili prečica do Terazija, ima svoj šarm i neukrotiv gradski duh.

Balkanska ulica oduvek ima istu poruku: ako ne znaš da koračaš hrabro, ako ne znaš kuda si pošao, ako ne umeš da zapneš i prilagodiš se, nemoj da ideš ovom ulicom. Nije za tebe. Ni ova ulica ni ovaj grad.