Festival nad festivalima - FEST

Mnogo toga prolazi, nestaje, menja se. Najveći srpski filmski festival je večan

Nedelja 17. feb 2019.

cover image

47. FEST počinje 22. februara i trajaće do 3. marta. Smotra 2019 nosi naziv "Bez cenzure" i posvećena je Dušanu Makavejevu, režiseru i scenaristi koji je nedavno napustio ovaj svet. Biće prikazano ukupno 500 filmova od kojih je 125 premijera. Sve u svemu, događaj koji će obeležiti februar u Beogradu je spektakularan. Već u najavi.

Dvorana Kulturnog centra, Sava centar, Jugoslovenska kinoteka, bioskopi Cineplexx, Kombank dvorana, Centar za kulturu "Vlada Divljan" i bukvalno sva mesta u gradu koja imaju bioskopsku salu će biti lokacije na kojima će se realizovati program.

Biće gotovo nemoguće odgledati sve projekcije. Još jedna nemoguća misija je preporučiti samo jedan filmski projekat. Trebalo bi pogledati sve. Posebnu pažnju obratiti na ostvarenja pod nazivom Aleksandra, Bela vrana, Ben se vratio, Crna reka, Čovek iz senke, Dijamantino. Apsolutno je nezahvalno izdvojiti samo neki naslov. Pomerite sve planove, a neka jedina aktivnost u ovih deset dana bude gledanje odličnih filmova.


Od 2015. FEST je u svoj bogati program uvrstio i takmičarski deo koji se realizuje kroz četiri celine - Glavni takmičarski program, Srpski film, program Granice i kategorija Nebojša Đukelić. Bez sumnje, u Beogradu svi putevi vode na 47. FEST.