Vreme je za nove izložbe

Prestonički kulturno-umetnički sadržaj za sve generacije

Subota 26. jan 2019.

cover image

U Narodnom muzeju je sve do 22. februara na repertoaru prva internacionalna tematska izložba nakon renoviranja. "Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine" je gostujuća izložba Nacionalnog muzeja Kine sa adresom u Pekingu. Kroz 100 i više eksponata publika će bliže upoznati život učenjaka, predstavnika najvišeg društvenog sloja u Kini. Posebnu izložbu prati i bogati program u vidu radionica za decu, različitih predavanja i prezentacija, a sa ciljem da se svako ko dođe što više upozna sa drevnom kulturom i tradicijom.

"Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke. Umetnička dela iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa) od 1949. do danas" je izložba koja se organizuje u Muzeju savremene umetnosti. Čak do 25. marta, kustosi Matijas Flige, Martijas Vincen i Žaklina Ratković će uz preko 300 radova iz oblasti slikarstva, crteža, fotografije, skulptura i video materijala do detalja predstaviti umetnost Istočne i Zapadne Nemačke, "sudar" istaknutih umetnika i uticaj njihovog stvaralaštva na čitavu evropsku kulturu.


Samo do 2. februara u galeriji Prozor je na programu izložba "Zanat" koju potpisuje Dejan Ivanović Wuper. Autor je stavio akcenat na stare zanate iz davne prošlosti Srbije. Nekome zanimanje, nekome zanimacija ali zanati su neodvojivi deo srpske istorije. Mlad, a već uspešan umetnik je kroz objektiv svog fotoaparata zabeležio domaće radinosti svoje porodice i okruženja. Više nego zanimljivo. Potpuno drugačije. Apsolutno kvalitetno.

Francuski institut poziva na aktuelnu street art izložbu "Saputnici". Kustos Vladimir Palibrk je "spojio" srpske i francuske umetnike sa idejom da vizuelno prezentuju ulogu određenih životinja koje su odigrale ključne uloge u civilizaciji. Čovekovi saputnici, odane životinje kroz percepciju uličnih umetnika konačno doživljavaju zasluženu slavu. O kojim životinjama je reč i zbog čega su odabrane da budu deo izložbe imate prilike da saznate do 11. februara.