Време је за нове изложбе

Престонички културно-уметнички садржај за све генерације

Субота 26. јан 2019.

cover image

У Народном музеју је све до 22. фебруара на репертоару прва интернационална тематска изложба након реновирања. "Сва лица културе. Сликарство и живот учењака древне Кине" је гостујућа изложба Националног музеја Кине са адресом у Пекингу. Кроз 100 и више експоната публика ће ближе упознати живот учењака, представника највишег друштвеног слоја у Кини. Посебну изложбу прати и богати програм у виду радионица за децу, различитих предавања и презентација, а са циљем да се свако ко дође што више упозна са древном културом и традицијом.

"На путу око света. Уметност из Немачке. Уметничка дела из колекције Института за међународне односе у култури (ифа) од 1949. до данас" је изложба која се организује у Музеју савремене уметности. Чак до 25. марта, кустоси Матијас Флиге, Мартијас Винцен и Жаклина Ратковић ће уз преко 300 радова из области сликарства, цртежа, фотографије, скулптура и видео материјала до детаља представити уметност Источне и Западне Немачке, "судар" истакнутих уметника и утицај њиховог стваралаштва на читаву европску културу.


Само до 2. фебруара у галерији Прозор је на програму изложба "Занат" коју потписује Дејан Ивановић Wuper. Аутор је ставио акценат на старе занате из давне прошлости Србије. Некоме занимање, некоме занимација али занати су неодвојиви део српске историје. Млад, а већ успешан уметник је кроз објектив свог фотоапарата забележио домаће радиности своје породице и окружења. Више него занимљиво. Потпуно другачије. Апсолутно квалитетно.

Француски институт позива на актуелну street art изложбу "Сапутници". Кустос Владимир Палибрк је "спојио" српске и француске уметнике са идејом да визуелно презентују улогу одређених животиња које су одиграле кључне улоге у цивилизацији. Човекови сапутници, одане животиње кроз перцепцију уличних уметника коначно доживљавају заслужену славу. О којим животињама је реч и због чега су одабране да буду део изложбе имате прилике да сазнате до 11. фебруара.