Skadarlijska Šeširijada

Dame i gospodo, vreme je za najlepše šešire

Petak 17. avg 2018.

cover image

Skadarlijska Šeširijada 2018. se održava u subotu, 18. avgusta. Program 6. Šeširijade počinje u 14:00, a sve do kasnih večernjih časova će uz jedinstveni festival šešira, posetioce kulturno zabaviti muzičari, književnici, glumci i čuveni skadarlijski dobošar Bojan Hlišč.

Damski šešir, Dečji šešir, Najlepši par šešira i Etno šešir su kategorije u kojima mogu da se prijave svi zainteresovani. Registracija takmičara je od 14:00 do 17:00 u kući Đure Jakšića. Sat vremena kasnije, na pozornici ispred Đurine kuće sledi ceremonija otvaranja. Žiri koji će proglasiti naj šešir u svakoj kategoriji čine tri člana - predsednica žirija, Vjera Mujović, književnica Lara Larisa Brankov i književnik iz Australije Goran Poletan.


Muzički program će vas odvesti tačno u prošlost. Duh autentične boemije kroz muzičke note će predstaviti Biljana Petković, Vesna Dimić, Dejan Vozlić, Vojislav Đukić Koki, hor Gledanice, Igor Dunjić, Slađana Bušić i Skadarlijski momci. Glumci Milan Milosavljević, Vesna Paštrović, Ljiljana Jakšić i Milan Tubić će dočarati čuvene umetnike koji su svakodnevno dolazili u Skladarliju. Branislav Nušić, Žanka Stokić, Skadarlijska dama i Đura Jakšić će u predstavi ponovo šetati kaldrmom. Odabranu poeziju će čitati Goran Poletan, Dragiša Simić i članovi književnog kluba Skadarlijska boemija. Voditelji programa su Miša Ćirić i Nevena Šarčević.

Šeširijada će se odvijati duž čitave Skadarlije. Defile šešira uz specijalne goste i zabavljače se završava lutrijom i dodelom nagrada. Dođite da osetite duh stare Skadarlije o kojoj se i danas toliko priča i prepričava. Boemska četvrt nije samo atraktivna gradska lokacija namenjena turistima. To je poseban deo grada u koji su dobrodošli svi ljubitelji pravog boemskog života.