Dan u Beogradu: dešavanja u gradu

Planetarno poznata ludnica - festival Guča ili gradske manifestacije. Šta birate za vikend?

Četvrtak 09. avg 2018.

cover image

Srbija svake godine u drugoj nedelji avgusta postaje centar trubačkog sveta zahvaljujući Dragačevskom saboru trubača. Beograd takođe nudi atraktivan program za naredne dane. Nije toliko glasan kao trube ali je za svaku preporuku.

U galeriji uz Milenijumsku kulu na Gardošu je otvorena izložba fotografija "Podzemun" Slobodana Stanišića i Vladimira Martinovića. Na 18. izloženih fotografija su predstavljeni podzemni prolazi Zemuna. U njima su se nekad nalazila skloništa, magacini, tuneli, prostori najrazličitijih namena. Izložba je deo projekta "Undergrad" grupe autora koji su se istraživanjem bavili deset godina sa ciljem da se zaštiti bogata podzemna kulturno-istorijska baština prestonice. Izložba je otvorena do 22. avgusta.

Očekivano, narednih dana će se u Dragačevu baš dobro jesti, pogotovo svadbarski kupus i roštilj, ali ni u Beogradu neće biti "zime" kada je hrana u pitanju. "Food Fest" se održava 11. i 12. avgusta, od 12:00 do 20:00 u Dorćol Placu. Kupovina hrane i pića direktno od malih, a odličnih domaćih proizvođača, uz kvalitetne razgovore o organskoj hrani i drugim ukusima će obeležiti gastro smotru na Dorćolu.


Ukoliko ipak svi putevi za vikend avanturu vode u Guču - kola, još bolje autobus. Na 158. kilometru od Beograda se organizuje 58. Sabor trubača. Guča festival 2018 traje od 9. do 12. avgusta. Ima svega – od jutarnjih prangija i buđenja, do defilea takmičara u narodnim nošnjama, nastupa orkestara u takmičarskom delu, ali i prave fešte pod šatorima. I naravno, odlična hrana. Pre povratka kući, obavezno da se razbistri glava, jer, da biste podelili uspomene sa nezaboravnog provoda, kući morate da stignete sigurno i bezbedno.