Дан у Београду: дешавања у граду

Планетарно позната лудница - фестивал Гуча или градске манифестације. Шта бирате за викенд?

Четвртак 09. авг 2018.

cover image

Србија сваке године у другој недељи августа постаје центар трубачког света захваљујући Драгачевском сабору трубача. Београд такође нуди атрактиван програм за наредне дане. Није толико гласан као трубе али је за сваку препоруку.

У галерији уз Миленијумску кулу на Гардошу је отворена изложба фотографија "Подземун" Слободана Станишића и Владимира Мартиновића. На 18. изложених фотографија су представљени подземни пролази Земуна. У њима су се некад налазила склоништа, магацини, тунели, простори најразличитијих намена. Изложба је део пројекта "Undergrad" групе аутора који су се истраживањем бавили десет година са циљем да се заштити богата подземна културно-историјска баштина престонице. Изложба је отворена до 22. августа.

Очекивано, наредних дана ће се у Драгачеву баш добро јести, поготово свадбарски купус и роштиљ, али ни у Београду неће бити "зиме" када је храна у питању. "Food Fest" се одржава 11. и 12. августа, од 12:00 до 20:00 у Дорћол Плацу. Куповина хране и пића директно од малих, а одличних домаћих произвођача, уз квалитетне разговоре о органској храни и другим укусима ће обележити гастро смотру на Дорћолу.


Уколико ипак сви путеви за викенд авантуру воде у Гучу - кола, још боље аутобус. На 158. километру од Београда се организује 58. Сабор трубача. Гуча фестивал 2018 траје од 9. до 12. августа. Има свега – од јутарњих прангија и буђења, до дефилеа такмичара у народним ношњама, наступа оркестара у такмичарском делу, али и праве феште под шаторима. И наравно, одлична храна. Пре повратка кући, обавезно да се разбистри глава, јер, да бисте поделили успомене са незаборавног провода, кући морате да стигнете сигурно и безбедно.