Japanizam 2018

Japanska zabava u centru grada

Nedelja 01. jul 2018.

cover image

Japanizam - "Balkan Asia Convention" se održava od 5. do 8. jula u Domu omladine. Za ljubitelje različitih aspekata japanske pop kulture ovo je prava prilika da uživaju u japanskim animiranim filmovima – anime i stripovima – manga. Konvencija traje četiri dana, a organizovane su tribine, predavanja, kreativne radionice i drugi interaktivni programi.

Tradicionalna izložba radova koji su izabrani na konkursu je takmičarskog tipa, a vrhunac je kosplej takmičenje. Konvencija prodire i u druge azijske kulture pa će se na programu naći i predavanja Andraša Sekereša o kineskim ratnicima i Južnoj Koreji. Gost događaja je Rambutan – ilustratorka iz Nemačke, a prvog dana Japanizma možete da uživate u najluđim japanskim reklamama. Manga, manhwa, manhua su teme za prvu najavljenu tribinu – Azijski strip. Upoznaćete se sa japanskim pismima, ali i oprobati svoje manga crtačke sposobnosti na manga radionici "Art džem". Slede promocija Sakura izdanja, priča o Haiku poeziji i fenomenu Azije – južnokorejskoj pop muzici.


Drugog dana najmlađi mogu uživati u predstavi "Mišje venčanje", a sledi i okršaj dva anime serijala Nanatsu no Taizai vs Akame ga Kill! Na programu je i film "The place promised in our early days", ali posle svih festivalskih aktivnosti preporuka za jednu gastronomsku avanturu - KADEI Ramen Ambasador, priča o nudlama. Za ljubitelje kospleja program je idealan u programima Pravi ono što vidiš, a ne što jeste i Kosplej budžetiranje – uradi sam.

Nedelja je rezervisana za obračun – kosplej spektakl. Likovi iz video igara, stripova, filmova i serija pod reflektorima, uz svetlosne efekte i muziku oživeće pred vašim očima. Biraju se pobednici u 5 kategorija, ali samo jedan dobija Grand Prix Festivala.