Kralj zime - Ajvar

Ukus kome ni Džejmi Oliver nije odoleo

Četvrtak 08. feb 2018.

cover image

Must have srpski specijalitet je mnogima omiljen deo gastronomske tradicije. Veruje se da je došao na Balkan zajedno sa Turcima, a da se vremenom prilagodio lokalnom ukusu. Međutim, ajvar je jedinstveni srpski član zimnice, a jedino ime potiče iz turskog jezika. Ajvar se na turskom piše "havyar" i znači kavijar. Dakle, nema nikave veze sa turskim jelima. Prepoznatljiv simbol kulinarske čarolije koja je dostupna jedino u Srbiji.


Pravi se od crvene paprike. Dodaje se i beli luk. Kada je nešto svetlije crvene boje, onda se u listu sastojaka upisao plavi patlidžan. Može biti blagog ukusa do ekstremno ljutog. Rođeni brat ajvara je pindžur, ili pinđur. Sastojci su isti, s tim što se paprika ne melje kao za ajvar već sitno secka. Dobar recept za domaći ajvar je zlata vredan.


Mnoge dame su stigle do oltara zahvaljujući receptu koji su nasledile od svoje majke. Majka je dobila recept od svoje majke. Baki je njena baka diktirala pravu meru paprike. Zato, kada vas posluže domaćim ajvarom, smatrajte da ste važan gost. Ima i mnogo muškaraca koji bolje spremaju nego što jedu ajvar. Svaka teglica ovog specijaliteta čuva tradiciju koja se prenosi sa kolena na koleno. Mnogo ljubavi i truda je uloženo za dobijanje jedinstvenog ukusa koji obeleži svaku zimu.

Ajvar i drugi specijaliteti

Često se postavlja pitanje sa kojim jelima se ajvar najbolje uklapa. Odgovor je vrlo jednostavan. Sa svim jelima. Kada se stavlja na vruć hleb, ukus se najbolje oseća. Dominira specifična aroma paprike, a osećaj je fantastičan. Odlično se uklapa uz ćevape, pljeskavice, ražnjiće i druge specijalitete od mesa. Zimi se jede umesto svežih salata u toku svakog obroka. Prženice, slanina, čvarci, kajmak i ajvar su moćna kalorijska "bomba" koja daje energiju i štiti imunitet. Pogodan je za vegeterijance. Vegani mu šalju veliko ne jer ipak nije paprika u prirodnom izdanju.


Moderna kuhinja ga nije zaboravila, naprotiv, često zamenjuje namaz na brusketima. Prava opcija za razbijanje monotonije kada se služi praseće ili jagnjeće pečenje i pečeni krompir. Popularna urnebes salata nije ništa drugo nego ajvar u koji se dodaje mrvljeni stari sir, beli luk i biber. Ruku na srce, jedino se ne slaže sa salatom od sveže paprike.

Prva upotreba ajvara je zabeležena u 19. veku kada se prodavao u jednom restoranu u Beogradu. Danas je obavezan proizvod koji se nalazi u ponudi salata u jelovniku svakog restorana domaće kuhinje. Ne morate previše da tražite domaću verziju. Ima je gotovo na svakom koraku. Uvek se odlučite za domaći ajvar. Kupljen u prodavnici jednostavno nema taj poseban ukus.


Leskovac je grad na jugu Srbije koji je u celom svetu poznat po uzgajanju kvalitetne paprike. Upravo ovde se pravi vrhunski ajvar. Udruženje povrtara se angažovalo i zaštitilo ajvar pod nazivom "Leskovački ajvar". Uz to, veoma drže do procesa proizvodnje i geografskog porekla namirnica - paprike prvenstveno. Ako pronađete teglu sa ovom etiketom, kupite je bez razmišljanja. Članovi udruženja sa ponosom ističu da su zaštitili jedini autohtoni srpski proizvod. Leskovčani često kažu da na svetu postoje dve vrste ljudi. Oni koji vole ajvar i oni koji nikada nisu bili u Srbiji. Zahvaljujući radoznalom Kolumbu paprika je stigla na balkanske obradive površine. Sve ostalo je originalno i naše.