Leto u Skadarliji 2017

Najpoznatiji boemski kvart u Beogradu slavi leto na svoj tradicionalan i duhovit način

Četvrtak 20. jul 2017.

cover image

Turistička organizacija Beograda je pokretač manifestacije Leto u Skadarliji koje je počelo 7. jula, a trajaće do kraja avgusta. Svakog petka od 19:00 do 20:00 će se izvoditi program kulturnog i umetničkog karaktera. Plato ispred kuće Đure Jakšića i cela Skadarska ulica su mesta na kojima će oživeti duh starih, dobrih vremena. Program je potpuno besplatan.

Manifestaciju su otvorili Branislav Nušić, Đura Jakšić i Žanka Stokić koji su ponovo prošetali boemskom četvrti, zahvaljujući glumcima iz Beograda. Organizatori imaju cilj da prikažu na autentičan i zabavan način, kroz anegdote, skečeve i priče život u Skadarliji početkom 20. veka.


Glumac Milan Milosavljević tumači Branislava Nušića, Milanu Tubiću je poveren lik Đure Jakšića dok je Dušica Novaković dobila nimalo lak zadatak da prezentuje Žanku Stokić. Skadarlijska dama je glumica Ljiljana Jakšić. Kroz priču i pesmu, u veselom duhu, glumci će vratiti "šmek" Skadarlije iz period između dva Svetska rata. Skadarlijski dobošar će biti Bojan Hlist koji će čitati kodeks ponašanja u Skadarliji. Tamburaši su zaduženi za evergrin hitove poput "Beogradski mali pijac" i "Tri metera somota".


Istovremeno sa početkom manifestacije Leto u Skadarliji 2017, čuvena česma u Skadarliji je renovirana i puštena u rad. Radovi su završeni pre roka, a izvedeni su projektu arhitekte Uglješe Bogunovića iz 1966. godine. Radovi su započeti u maju i predstavljaju prvu fazu obnove Skadarlije. Druga faza je planirana za septembar kada će početi obnova kaldrme, postavljanjem autentičnog mobilijara koji je projetovao gorepomenuti arhitekta ali i zamena vodovodnih cevi koje nisu menjane godinama. Za renoviranje česme je utrošeno 6,5 miliona dinara, a izvođač radova je Zelenilo Beograd.


POVEZANO