Muzička fontana na Slaviji počinje sa radom

Muzička fontana na Slaviji počinje sa radom u utorak, 6. juna

Subota 03. jun 2017.

cover image

Generalna proba budućeg simbola Beograda na najprometnijem gradskom trgu je zakazana za ponedeljak 5. jun u 21:00 a narednog dana počinje zvanično da radi. Projektovana je tako da je centralni kružni prostor u potpunosti transformisan u fontanu u unutrašnjem delu, a po obodu je staza za održavanje i zelena površina. Centralni bazen površine 804 kvadratna metra se uveliko puni vodom.

Fontanu u osnovi čini kružni bazen prečnika 32 metra. Vodna slika se sastoji od centralnog mlaza maksimalne predviđene visine 16 metara i šest koncentričnih vodnih prstenova. Vodni prstenovi mogu da se kombinuju i da formiraju kompleksne slike, a mogu i da rade i nezavisno. Režim rada fontane će biti podeljen na redovan i redukovan režim dok je posebno ugrađen sistem za multimedijalni, odnosno muzički režim rada. Ugrađeni softver omogućava automatski rad vodnih slika, rasvete, zvuka, merenje brzine vetra i nivoa vode u bazenu i rezervoaru. Imaće i senzore za vetar koji će kontrolisati jačinu mlaza, kako u slučaju lošijeg vremena voda ne bi odlazila na kolovozne trake. Sistem koji će upravljati fontanom nalaziće se ispod zemlje. Različite ritmičke slike stvoriće centralni mlaz, sa šest okolnih prstenova u kombinaciji sa rasvetom i zvukom. Svetlosne efekte formiraće 300 reflektora u centralnom bazenu i 75 u obodnom.


Muzička pratnja biće čuvene svetske numere, a vodeni slapovi će se smenjivati u ritmu srpskih šlagera. U okviru novih vodenih prezentacija, ispred hotela Slavija biće postavljen "totem" sa posebnim senzorima, koji će omogućiti prolaznicima da pokretima ruku "diriguju" mlazevima vode. Ova atrakcija će biti otvorena tri sata tokom vikenda, a po završetku parka između Slavije i Ulice kralja Milutina "totem" će oplemeniti taj prostor.

Slavija, najfrekventniji gradski trg na kome svakog dana prođe oko 70.000 ljudi, dobija potpuno nov izgled. Muzička fontana će centar Beograda učiniti još atraktivnijim i privlačnijim za turiste koji u velikom broju dolaze u prestonicu, posebno u letnjem periodu. Još jedna novina vezana za impozantnu gradsku atrakciju je ta što će fontana nesmetano raditi i tokom zimskih dana. Fontana na Slaviji je jedina u ovom delu Evrope koja može najnormalnije da radi sve do minus dvadeset stepeni, zahvaljujući sopstvenim grejačima. Nova gradska atrakcija je koštala 1,8 miliona evra, a proizvedena je u Grčkoj. Kompanija "PMC inženjering" je izvodila radove šest meseci. Prvobitni rok za završetak radova je bio 6. maj ali je na zahtev izvođača radova on produžen za mesec dana zbog toga što u planovima nije bila ucrtana kompletna kanalizaciona infrastruktura.


POVEZANO