Земунска пијаца

Писани записи из 17. века указују на чињеницу да су сељаци становницима Земуна достављали намирнице на кућну адресу. Тадашњи манир није налагао обавезан долазак на пијацу јер се у то време тамо снабдевало сиромашније становништво. Сељаци из Новог села које је још тада било познато по земљорадњи су најчешће допремали воће и поврће. Лубенице и грожђе је чамцима превожено из Старог Сланкамена, а купус са Лида. Немци су на тадашњој пиаци продавали своје производе: путер, милерам и швапски сир. Рибља пијаца се налазила тик уз обалу реке на Земунском кеју. И дан данас је ово локација на којој се читав Београд снабдева свежом речном рибом. Посебна драж је та што су продавци махом аласи који након успешног улова долазе овде да га продају.

Земунска пијаца је данас опремљена са 379 фиксних и 125 покретних тезги, а има и 47 спољних расхладних витрина. Аласка пијаца је капацитета 19 продајних места, потпуно опремљена расхладним витринама, пултовима и базенима за рибу. Плато пијаце Земун је у јуну 2016. године реновиран. Радови су обухватили поплочавање око 3.700 m2 пијачног платоа. Изграђена је фонтана, а потпуно су уређене и фасаде околних зграда и засађен је дрворед. Радови су обухватили и потпуно обнављање канализационе, хидрантне и електро инфраструктуре. Пијачни комплекс је у целости визуелно и функционално адаптиран без нарушавања традиционалне улоге пијаце у социолошком, историјском и културном смислу.Писани записи из 17. века указују на чињеницу да су сељаци становницима Земуна достављали намирнице на кућну адресу. Тадашњи манир није налагао обавезан долазак на пијацу јер се у то време тамо снабдевало сиромашније становништво. Сељаци из Новог села које је још тада било познато по земљорадњи су најчешће допремали воће и поврће. Лубенице и грожђе је чамцима превожено из Старог Сланкамена, а купус са Лида. Немци су на тадашњој пиаци продавали своје производе: путер, милерам и швапски сир. Рибља пијаца се налазила тик уз обалу реке на Земунском кеју. И дан данас је ово локација на којој се читав Београд снабдева свежом речном рибом. Посебна драж је та што су продавци махом аласи који након успешног улова долазе овде да га продају.

Земунска пијаца је данас опремљена са 379 фиксних и 125 покретних тезги, а има и 47 спољних расхладних витрина. Аласка пијаца је капацитета 19 продајних места, потпуно опремљена расхладним витринама, пултовима и базенима за рибу. Плато пијаце Земун је у јуну 2016. године реновиран. Радови су обухватили поплочавање око 3.700 m2 пијачног платоа. Изграђена је фонтана, а потпуно су уређене и фасаде околних зграда и засађен је дрворед. Радови су обухватили и потпуно обнављање канализационе, хидрантне и електро инфраструктуре. Пијачни комплекс је у целости визуелно и функционално адаптиран без нарушавања традиционалне улоге пијаце у социолошком, историјском и културном смислу.РЕСТОРАНИ И БАРОВИ У БЛИЗИНИ