Продуценти из Србије остварили значајну сарадњу у Русији

Велика шанса за српски филм: фантастична фузија два народа за успешне пројекте у филмској индустрији о којима ће причати читав свет

Понедељак 18. дец 2023.

cover image

На позив филмске организације Роскино која промовише у руски филм на светском тржишту, филмски продуценти из Србије су посетили Москву и Санкт Петербург где су разговарали о могућностима копродукције између српских и руских филмских кућа. Могућност за значајнији развој ове сарадње биће могућ већ у августу 2024. године, на посебно организованом филмском конкурсу у оквиру престижне манифестације Lendoc Film Festival, која се традиционално одржава у Санкт Петербургу.

Филмски ствараоци из Србије су посетили најзначајније филмске локације у Русији и разговарали са руским колегама на округлом столу чија је тема била "Србија и Русија. Љубав према филму и општи поглед на филмску продукцију". Обе стране су пронашле интересовање за повезивање и могућностима за снимања у Русији, посебно у Санкт Петербургу. Представници Србије су били заинтересовани такође и за дистрибуцију српских филмова у Русији, а разговарало се и о могућностима да публика у Србији види нови руски филм "Злато Умалте" који потписује студио Лендок. То је нови руски акциони филм за који аутори кажу да је први велики ускршњи филм у модерној руској кинематографији.

Како је програм реализован у оквиру пројекта "Filming in Russia" тако су филмски продуценти из Србије били у могућности да обиђу значајне локације на којима су могућа филмска снимања као што су: Црвени трг у Москви, храм Христа Спаситеља, Новодевичји манастир и московски метро. У Санк Петербургу, српска делегација се упознала са инфраструктуром филмске продукције у студијима Ленфилм и Лендок филм, а посетили су и култна места у граду на Неви - тврђаву Петар и Павле, Саборни храм Васкрсења Христовог, Исакијеву катедралу, музеј Ермитаж и друге локације.


Представници Србије су били Игор Стојановић (продуцент, Нира филм), Небојша Цветковић (продуцент и извршни директор Art Vista), Игор Гордић (шеф одељења за операције и дистрибуцију Art Vista), Маша Цветановић (шеф одељења за међународну дистрибуцију и маркетинг Art Vista), редитељ и сценариста филма "Индиго Кристал" Лука Михаиловић и глумица Милена Предић која игра главну улогу у драми "Света Петка - крст у пустињи". Управо овај филм је приказан на Данима српског у Русији који су одржани у Москви и Санкт Петербургу од 1. до 3. децембра. На бесплатне пројекције у четири биоскопа, које је такође подржао РОСКИНО уз подршку Министарства културе Руске Федерације, руска публика је могла да погледа најновије српске филмове. Више од 2.000 гледалаца је пратило најновије српске филмове, а комедија "Комедија на три спрата" редитељке Сандре Митровић је постала лидер по броју гледалаца у оба града.

Прилика за сусрет српских и руских филмских стваралаца представља сјајан начин за успостављање још чвршће сарадње између две кинематографије. Већ постоје бројни заједнички пројекти између Русије и Србије који су популарни код публике. На пример, на Руском филмском фестивалу одржаном у Београду и Новом Саду почетком новембра, премијера спрско-руског филма "Наши" је привукла велику пажњу публике, а у њој су играли српски глумци Даниел Ковачевић, Ксенија Репић, Ђорђе Марковић и Михаило Лаптошевић.


*** Пројекат "Снимање локација у Русији" промовише руске регионе као филмске локације за стране филмаше. То је пројекат организације Роскино који је подржан од стране Министарства културе Руске Федерације. Циљ пројекта је отварање Русије међународној филмској индустрији, промовисање развоја руске регионалне филмске продуцкције и повећање туристичкох потенцијала земље. Пројекат "Снимање локација у Русији 2023" обухвата Москву, Московску област, Краснодарску област, Калињинградску област, Санкт Петербург, Лењинградску област, Хабаровску област и Новгородску област.