Београдски ирски фестивал

Свети Патрик. Зелена боја. Две најпознатија симбола Ирске. Међутим, ирска култура и уметност имају толико тога да кажу и покажу

Недеља 03. мар 2019.

cover image

Београдски ирски фестивал 2019 се од 9. до 17. марта организује на 25 локација. За седму по реду презентацију Ирске је припремљено више од 50 манифестација. Ово није велики догађај у земљи или региону. Фестивал у Београду је један од највећих промотера Ирске у целом свету.

Концерти, филмске пројекције, радионице, дигитална пословна конференција, гледање рагби утакмице, упознавање са ирском гастрономијом, пешачке туре и бројне авантуре су спремне. Осим што вам ни најмање неће бити досадно, открићете много тога. Између осталог и нераскидиву везу између ирског и српског народа.

Ирско-српска изложба на отвореном ће бити постављена већ 4. марта на Сави променади. Све до 30. марта посетиоци ће моћи да се упознају са експонатима хришћанске архитектуре у црквеној уметности. Управо ова поставка ће показати да географска удаљеност не значи ништа, а да су сличности ова два народа уочљива на први поглед.

Званично отварање уметничког програма је заказано за 11. март када ће у Југословенској кинотеци бити емитован филм "The Little Stranger" који је режирао прослављени Lenny Abrahamson, чији је један од филмова био новинован за Оскара 2016. Након пројекције, режисер ће разговарати са публиком.

Културни центар Барака је место одржавања специјалног догађаја на коме ће звезда уличне уметности, James Earley, осликати невероватних 180 квадратних метара. Мурал техником ће оставити вечан потпис у Београду, а сви заитересовани ће имати могућност да упознају овог сјајног уметника који ће након обављеног посла без икаквих тајни делити своја искуства.

За сам крај, тачније 16. и 17. марта, у част прославе Светог Патрика град Београд ће као и друге светске метрополе светлети зеленим тоновима. Мост на Ади, Народни музеј,  Палата Албанија, Народна скупштина, Главна пошта, Чумићево сокаче, хотел Москва и амбасада Канаде ће пуним сјајем сијати у зеленој боји.

Не пропустите Београдски ирски фестивал 2019 јер је ово јединствена прилика да откријете какве су навике, историја и култура у земљи добрих људи, позитивне енергије и одличног пива. Можда баш Ирска постане ваша нова омиљена дестинација за путовања.