Beogradski irski festival

Sveti Patrik. Zelena boja. Dve najpoznatija simbola Irske. Međutim, irska kultura i umetnost imaju toliko toga da kažu i pokažu

Nedelja 03. mar 2019.

cover image

Beogradski irski festival 2019 se od 9. do 17. marta organizuje na 25 lokacija. Za sedmu po redu prezentaciju Irske je pripremljeno više od 50 manifestacija. Ovo nije veliki događaj u zemlji ili regionu. Festival u Beogradu je jedan od najvećih promotera Irske u celom svetu.

Koncerti, filmske projekcije, radionice, digitalna poslovna konferencija, gledanje ragbi utakmice, upoznavanje sa irskom gastronomijom, pešačke ture i brojne avanture su spremne. Osim što vam ni najmanje neće biti dosadno, otkrićete mnogo toga. Između ostalog i neraskidivu vezu između irskog i srpskog naroda.

Irsko-srpska izložba na otvorenom će biti postavljena već 4. marta na Savi promenadi. Sve do 30. marta posetioci će moći da se upoznaju sa eksponatima hrišćanske arhitekture u crkvenoj umetnosti. Upravo ova postavka će pokazati da geografska udaljenost ne znači ništa, a da su sličnosti ova dva naroda uočljiva na prvi pogled.

Zvanično otvaranje umetničkog programa je zakazano za 11. mart kada će u Jugoslovenskoj kinoteci biti emitovan film "The Little Stranger" koji je režirao proslavljeni Lenny Abrahamson, čiji je jedan od filmova bio novinovan za Oskara 2016. Nakon projekcije, režiser će razgovarati sa publikom.

Kulturni centar Baraka je mesto održavanja specijalnog događaja na kome će zvezda ulične umetnosti, James Earley, oslikati neverovatnih 180 kvadratnih metara. Mural tehnikom će ostaviti večan potpis u Beogradu, a svi zaiteresovani će imati mogućnost da upoznaju ovog sjajnog umetnika koji će nakon obavljenog posla bez ikakvih tajni deliti svoja iskustva.

Za sam kraj, tačnije 16. i 17. marta, u čast proslave Svetog Patrika grad Beograd će kao i druge svetske metropole svetleti zelenim tonovima. Most na Adi, Narodni muzej,  Palata Albanija, Narodna skupština, Glavna pošta, Čumićevo sokače, hotel Moskva i ambasada Kanade će punim sjajem sijati u zelenoj boji.

Ne propustite Beogradski irski festival 2019 jer je ovo jedinstvena prilika da otkrijete kakve su navike, istorija i kultura u zemlji dobrih ljudi, pozitivne energije i odličnog piva. Možda baš Irska postane vaša nova omiljena destinacija za putovanja.