Нерадни дани у фебруару

И како их искористити у Београду

Недеља 10. феб 2019.

cover image

Дан државности Републике Србије и Сретење Господње се обележавају 15. фебруара. Још важнија информација - апсолутно нерадно ће бити 15. и 16. фебруара. Многи ће искористити мини одмор за путовање. Ко не путује ван града ево како може да искористи нерадни петак, суботу и недељу.

Три везана дана у којима можете да радите шта год пожелите уопште нису за потцењивање. Време ће према прогнози бити хладно, могуће и са снегом. Уколико нисте присталица активности на минусу, опција боравка у природи у старту отпада. Ако вас баш брига за зиму, проверите дугачку листу шта видети у Београду и посетите неки од симбола града.

Организован градски провод ће управо због празника и нерадних дана бити додатно занимљив. Календар дешавања садржи све релеватне догађаје на читавој територији града. Да ли сте за концерт, изложбу, бројна бесплатна дешавања или за неку од активности намењене школарцима који су на распусту до 17. фебруара, у календару ћете пронаћи манифестацију по свом укусу.

Српска православна црква Сретење Господње прославља тачно на четрдесет дана од Божића. Сматра се да се управо тада догодио први сусрет између Спаситеља и људи. Исти празник је био и Дан државности Србије све до стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а поново је враћен међу државне празнике 2002. Увек се прославља два дана и увек нерадно јер се на Сретење догодило неколико кључних догађаја за историју Срба.

Први српски устанак је подигнут на Сретење 1804. године у Орашцу. Сретењски устав - први демократски устав је донет 1835. у Крагујевцу и зато се овај дан славио и као Дан уставности. Од 2006. Сретење се прославља као Дан државности Републике Србије и Дан војске Србије.