Neradni dani u februaru

I kako ih iskoristiti u Beogradu

Nedelja 10. feb 2019.

cover image

Dan državnosti Republike Srbije i Sretenje Gospodnje se obeležavaju 15. februara. Još važnija informacija - apsolutno neradno će biti 15. i 16. februara. Mnogi će iskoristiti mini odmor za putovanje. Ko ne putuje van grada evo kako može da iskoristi neradni petak, subotu i nedelju.

Tri vezana dana u kojima možete da radite šta god poželite uopšte nisu za potcenjivanje. Vreme će prema prognozi biti hladno, moguće i sa snegom. Ukoliko niste pristalica aktivnosti na minusu, opcija boravka u prirodi u startu otpada. Ako vas baš briga za zimu, proverite dugačku listu šta videti u Beogradu i posetite neki od simbola grada.

Organizovan gradski provod će upravo zbog praznika i neradnih dana biti dodatno zanimljiv. Kalendar dešavanja sadrži sve relevatne događaje na čitavoj teritoriji grada. Da li ste za koncert, izložbu, brojna besplatna dešavanja ili za neku od aktivnosti namenjene školarcima koji su na raspustu do 17. februara, u kalendaru ćete pronaći manifestaciju po svom ukusu.

Srpska pravoslavna crkva Sretenje Gospodnje proslavlja tačno na četrdeset dana od Božića. Smatra se da se upravo tada dogodio prvi susret između Spasitelja i ljudi. Isti praznik je bio i Dan državnosti Srbije sve do stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a ponovo je vraćen među državne praznike 2002. Uvek se proslavlja dva dana i uvek neradno jer se na Sretenje dogodilo nekoliko ključnih događaja za istoriju Srba.

Prvi srpski ustanak je podignut na Sretenje 1804. godine u Orašcu. Sretenjski ustav - prvi demokratski ustav je donet 1835. u Kragujevcu i zato se ovaj dan slavio i kao Dan ustavnosti. Od 2006. Sretenje se proslavlja kao Dan državnosti Republike Srbije i Dan vojske Srbije.