Топ 3 књиге - зима 2019

Једини начин се презими зима је читање

Недеља 13. јан 2019.

cover image

Хладна идила је као створена за истраживање литературе. Најновије или старо, а никада превазиђено штиво, није важно. Унапред припремите омиљени напитак и грицкалице, зграбите мекано ћебе и "уроните" у књиге. Перфектни предлози су ту. Не бирајте шта ћете читати ове зиме. Имате времена за сваки наслов.

1. Београде, добро јутро - Душан Радовић

Легендарни Душко је одлично познавао Београд, Београђане и Београђанке. Две књиге, обе кратке, а бескрајно занимљиве подсећају на некадашњи живот у престоници Србије и истовремено, пружају одговоре на вечна питања у главама свих нас. Ауторски текстови из истоимене емисије су уникатни водич кроз град. Ако сте давно читали, сада је време да се подсетите. Ако никада нисте имали сусрет са овим корицама, очекујте да вас у потпуности заведе магија звана Београд.

2. Моја генијална пријатељица - Елена Феранте

Драма из 2016. Милионски тиражи. Светски успех. Као и увек, оспораван. Неко каже да је књига за плажу што је вероватно највећа увреда за аутора. Други сматрају да нешто попут овог никада нису прочитали. Читав свет је залуђен овим насловом. Колају разне приче - да Елена и није њено право име, да је "позајмила" материјал.


Међутим, статиситка каже да је прва у низу, од досадашња три дела неприкосновени бестселер. Уколико одлучите да се лично уверите због чега је ова књига на свакој светској топ-листи, спремите се за упечатљиву причу из педесетих година. Место радње: Напуљ, Италија. Главни ликови: Елена и Лила. Тема: одрастање и упознавање живота у нимало лаким временима.

3. Мали принц - Антоан де Сент Егзипери

Сваки опис ове књиге је недовољан. Покушај да се објасни да ово није књига за децу узраста између седам и дванаест година је погрешан. Јер јесте за децу. И то од доба када науче да читају. Међутим, ова књига остаје на полици читавог живота. Никада није време да се одложи, негде заједно са другим успоменама из детињства. Јединствених 112 страница би требало прочитати најмање једном годишње. Ни речи о садржају. Нека свако разуме онако како жели.