Брза храна - забрањена љубав

Улична гастро уметност

Субота 19. јан 2019.

cover image

Нема особе која неће рећи да је fast food лош избор. Нема особе која барем једном није стала у ред за пљескавицу и друге специјалитете с ногу.

Fast food у Београду је идентичан као у целом свету. У понуди је апсолутно све. Не постоји део града у коме нема локала са брзом храном. Некада су постојали само црвени киосци у којима су се продавале виршле. Уз хот дог, у понуди је негде био и кувани ђеврек. Многа места за исхрану на брзину данас изгледају истоветно као и модерни барови.

Киосци брзе хране су често на мети критика због наводно смањеног квалитета намирница које припремају. Лако ћете уочити оне који без имало гриже савести кокетирају са сумњивим пореклом и садржајем. Једноставно - на таквим местима нема гужве. Код свих осталих су увек редови. Знамо да волите овакав вид исхране и зато следе омиљени брзи залогаји на београдском асфалту.


1. Ћевапи и пљескавице

Увек и заувек. Вероватно најстарији репрезенти "уличног меса" ни најмање нису досадили бројној публици. Традиционално, само са луком или армијом додатака - избор је на вама. Они који и у тренуцима поручивања воде рачуна о линији, увек ће на питање: "У лепињи или сомуну?" одговорити потврдно на другу опцију. Уз ћевапчиће и најразличитије варијанте пљескавица, на сваком кораку се продаје и друго месо са роштиља.

2. Пица

Уколико се након ноћног провода вратите кући, а нисте свратили на парче пице, као да нисте ни излазили. Каприћоза, 4 врсте сира, Маргарита, са куленом. Неретко се нуде и могућност додавања различитих салата што истински фан италијанског бренда глатко одбија. Многи једу пицу искључиво на парче. Искључиво на улици. Никада је неће поручити у ресторану. Хрскаво тесто, качкаваљ који се топи, добра шунка и укус правог соса од парадајза. За срећу је заиста потребно мало.

3. Бурек

Једе се искључиво у пекари. Нећете га пронаћи поред ћевапа и пице, а једнако је популаран. Тежак избор за стомак али никада лакши за глад. Евергрин варијанте, савремени филови попут пица бурека, свеједно. Ко га воли, тај га обожава. Могу нутриционисти могу до сутра да апелују на проценат масноће у порцији, не вреди. Врућ бурек + хладан јогурт = фантазија.

4. Светски ланци брзе исхране

Највећи и најпопуларнији ланац брзе хране од почетка је оспораван али и даље руши рекорде зараде. За њим се отворило још много сличних и такође зарађују нестварне цифре. Приче о ГМО, скривеним шећерима, вештачким аромама и бојама се већ дуго емитују. Све што се износи на ову тему, нажалост, важи и за готово сваки други вид исхране. Уколико знате за меру, немате проблем. Ни један једини доктор вам неће забранити укусни брзи оброк ако га конзумирате повремено.

Као и у свему и fast food галаксијом владају трендови. Повремено. Паста, гирос, сендвичи, кромпир на сто начина - с времена на време доживе пет минута славе. Занимљиве иновације до сада нису успеле да скину са трона најпопуларније опције спољне исхране.