Brza hrana - zabranjena ljubav

Ulična gastro umetnost

Subota 19. jan 2019.

cover image

Nema osobe koja neće reći da je fast food loš izbor. Nema osobe koja barem jednom nije stala u red za pljeskavicu i druge specijalitete s nogu.

Fast food u Beogradu je identičan kao u celom svetu. U ponudi je apsolutno sve. Ne postoji deo grada u kome nema lokala sa brzom hranom. Nekada su postojali samo crveni kiosci u kojima su se prodavale viršle. Uz hot dog, u ponudi je negde bio i kuvani đevrek. Mnoga mesta za ishranu na brzinu danas izgledaju istovetno kao i moderni barovi.

Kiosci brze hrane su često na meti kritika zbog navodno smanjenog kvaliteta namirnica koje pripremaju. Lako ćete uočiti one koji bez imalo griže savesti koketiraju sa sumnjivim poreklom i sadržajem. Jednostavno - na takvim mestima nema gužve. Kod svih ostalih su uvek redovi. Znamo da volite ovakav vid ishrane i zato slede omiljeni brzi zalogaji na beogradskom asfaltu.


1. Ćevapi i pljeskavice

Uvek i zauvek. Verovatno najstariji reprezenti "uličnog mesa" ni najmanje nisu dosadili brojnoj publici. Tradicionalno, samo sa lukom ili armijom dodataka - izbor je na vama. Oni koji i u trenucima poručivanja vode računa o liniji, uvek će na pitanje: "U lepinji ili somunu?" odgovoriti potvrdno na drugu opciju. Uz ćevapčiće i najrazličitije varijante pljeskavica, na svakom koraku se prodaje i drugo meso sa roštilja.

2. Pica

Ukoliko se nakon noćnog provoda vratite kući, a niste svratili na parče pice, kao da niste ni izlazili. Kaprićoza, 4 vrste sira, Margarita, sa kulenom. Neretko se nude i mogućnost dodavanja različitih salata što istinski fan italijanskog brenda glatko odbija. Mnogi jedu picu isključivo na parče. Isključivo na ulici. Nikada je neće poručiti u restoranu. Hrskavo testo, kačkavalj koji se topi, dobra šunka i ukus pravog sosa od paradajza. Za sreću je zaista potrebno malo.

3. Burek

Jede se isključivo u pekari. Nećete ga pronaći pored ćevapa i pice, a jednako je popularan. Težak izbor za stomak ali nikada lakši za glad. Evergrin varijante, savremeni filovi poput pica bureka, svejedno. Ko ga voli, taj ga obožava. Mogu nutricionisti mogu do sutra da apeluju na procenat masnoće u porciji, ne vredi. Vruć burek + hladan jogurt = fantazija.

4. Svetski lanci brze ishrane

Najveći i najpopularniji lanac brze hrane od početka je osporavan ali i dalje ruši rekorde zarade. Za njim se otvorilo još mnogo sličnih i takođe zarađuju nestvarne cifre. Priče o GMO, skrivenim šećerima, veštačkim aromama i bojama se već dugo emituju. Sve što se iznosi na ovu temu, nažalost, važi i za gotovo svaki drugi vid ishrane. Ukoliko znate za meru, nemate problem. Ni jedan jedini doktor vam neće zabraniti ukusni brzi obrok ako ga konzumirate povremeno.

Kao i u svemu i fast food galaksijom vladaju trendovi. Povremeno. Pasta, giros, sendviči, krompir na sto načina - s vremena na vreme dožive pet minuta slave. Zanimljive inovacije do sada nisu uspele da skinu sa trona najpopularnije opcije spoljne ishrane.