Топ 5 дешавања за викенд

У граду никад није досадно

Среда 19. дец 2018.

cover image

Култура, забава, куповина, импресивна уметност. Невероватно шта све може да се види у Београду и то за само један викенд. Понуда је заиста богата. Међутим, наредне манифестације су више од квалитетног градског програма.

1. Una Saga Serbica - Центар за културу и образовање Раковица / 21. децембар од 20:00

Плесни догађај "Игра богова" у новогодишњем издању ће сигурно одушевити све који успеју да заузму своје место. Популарна и веома успешна трупа презентује фолкор али у потпуно другачијем "паковању". Плес уз специјалну музику, обогађен оригиналним костимима и ефектима креира несвакидашњу уметност.

2. Петипу с љубављу - Комбанк дворана / 21. децембар од 20:00

Премијерно извођење руског балета у част Мариуса Петипа. Повод за гала концерт је два века од рођења легендарног педагога, балет мајстора и кореографа који је током свог живота померао границе познатог. И могућег. Француз који је стварао у Русији је задужио светски балет. Управо зато, на концету ће наступити најсјајније звезде руског балета. Свечано, празнично, спектакуларно.

3. Мирослављево јеванђеље - Народни музеј / 22. децембар од 12:00

Најстарији сачувани српски рукопис је настао у 12. веку. Године 1979. је добио статус културног добра од изузетног значаја. На Унесковој листи се налази од 2005. Полемике и дилеме су забрањене када се спомиње Мирослављево јеванђеље. Имајте у виду да се ово национално благо излаже само десет дана у току године. Уколико не стигнете, следећа прилика да видите први ћирилични рукопис је још само наредна субота, 29. децембар.


4. Сајам антиквитета - Хотел Славија Гарни / 22. и 23. децембар од 10:00 до 16:00

Пасионирани љубитељи прошлости у опипљивој форми се састају 13. пут. Kупопродајна изложба колекционарства и антиквитета ће представити више од 120 излагача. Није само куповина поента. Сјајно дружење са људима који деле наклоност према старим али добро очуваним драгоценостима је загарантовано.

5. Фестивал руско-српског занатства - Галерија Прогрес / до 13. јануара

Девето представљање аутентичних рукотворина са етикетама Русија и Србија је стигло у град. Традиционалне "мајсторије", чувене уметничко-занатске технике ће бити постављене као изложба декоративне и примењене уметности. Дођите. Уверите се уживо у фабулозне вештине које само човекових десет прстију може да створи.