Top 5 dešavanja za vikend

U gradu nikad nije dosadno

Sreda 19. dec 2018.

cover image

Kultura, zabava, kupovina, impresivna umetnost. Neverovatno šta sve može da se vidi u Beogradu i to za samo jedan vikend. Ponuda je zaista bogata. Međutim, naredne manifestacije su više od kvalitetnog gradskog programa.

1. Una Saga Serbica - Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica / 21. decembar od 20:00

Plesni događaj "Igra bogova" u novogodišnjem izdanju će sigurno oduševiti sve koji uspeju da zauzmu svoje mesto. Popularna i veoma uspešna trupa prezentuje folkor ali u potpuno drugačijem "pakovanju". Ples uz specijalnu muziku, obogađen originalnim kostimima i efektima kreira nesvakidašnju umetnost.

2. Petipu s ljubavlju - Kombank dvorana / 21. decembar od 20:00

Premijerno izvođenje ruskog baleta u čast Mariusa Petipa. Povod za gala koncert je dva veka od rođenja legendarnog pedagoga, balet majstora i koreografa koji je tokom svog života pomerao granice poznatog. I mogućeg. Francuz koji je stvarao u Rusiji je zadužio svetski balet. Upravo zato, na koncetu će nastupiti najsjajnije zvezde ruskog baleta. Svečano, praznično, spektakularno.

3. Miroslavljevo jevanđelje - Narodni muzej / 22. decembar od 12:00

Najstariji sačuvani srpski rukopis je nastao u 12. veku. Godine 1979. je dobio status kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Na Uneskovoj listi se nalazi od 2005. Polemike i dileme su zabranjene kada se spominje Miroslavljevo jevanđelje. Imajte u vidu da se ovo nacionalno blago izlaže samo deset dana u toku godine. Ukoliko ne stignete, sledeća prilika da vidite prvi ćirilični rukopis je još samo naredna subota, 29. decembar.


4. Sajam antikviteta - Hotel Slavija Garni / 22. i 23. decembar od 10:00 do 16:00

Pasionirani ljubitelji prošlosti u opipljivoj formi se sastaju 13. put. Kupoprodajna izložba kolekcionarstva i antikviteta će predstaviti više od 120 izlagača. Nije samo kupovina poenta. Sjajno druženje sa ljudima koji dele naklonost prema starim ali dobro očuvanim dragocenostima je zagarantovano.

5. Festival rusko-srpskog zanatstva - Galerija Progres / do 13. januara

Deveto predstavljanje autentičnih rukotvorina sa etiketama Rusija i Srbija je stiglo u grad. Tradicionalne "majstorije", čuvene umetničko-zanatske tehnike će biti postavljene kao izložba dekorativne i primenjene umetnosti. Dođite. Uverite se uživo u fabulozne veštine koje samo čovekovih deset prstiju može da stvori.