Музеј савремене уметности у Београду - велико отварање

Величанствени догађај од великог значаја за уметност и културу Србије ће пратити и мултимедијалан програм од 168 сати без прекида

Четвртак 19. окт 2017.

cover image

Музеј савремене уметности у Београду се отвара 20. октобра у 10:00, након 10 година реновирања. Церемонија отварања ће трајати 7 дана и 7 ноћи, а за публику је организована велика изложба Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности. Током свечаног отварања, у било које време да посетите музеј, улаз ће бити бесплатан. Истог датума, пре 52 године музеј је први пут отворио своја врата посетиоцима.

Организован је и квалитетан музички програм. У периоду од 20. до 27. октобра, наступа Београдска филхармонија са диригентима: Хајнц Карл Грубер и Уср Габриел Фелц и сопрано, Бранислава Подрумац. Београдски фестивал игре и Музеј савремене уметности доводе у Београд кореографа Јакопа Годанија који ће са играчима из компаније Dresden Frankfurt Dance наступити заједно са балетским играчима из Србије. Плато испред музеја ће бити бина за џез квартет Four Plus и ди-џејеве Соњу Павлицу и Бобана Петронија. Посебан програм је најављен за најмлађу публику.


Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности 

Изложба представља више од 300 радова који обухватају савремену уметност од почетка 20. века до данас, а главни циљ је реафирмисање збирке музеја кроз нови оквир за представљање и схватање уметности са наших простора. Аутор је др Дејан Сретеновић, а кустоси су мр Мишела Блануша и др Зоран Ерић, док је за графички дизајн задужен Андреј Долинка. Израђена је као јединствена целина, сачињена од 18 секвенци која приказује развој уметности у Србији и Југославији, кроз један век. Као хронолошки уређен низ презентује активну присутност различитих уметниких праваца, поетике, темастских сродности и лингвистике, повезује различите перцепције модерног света и савремене уметности. Широка тема и богата поставка су окренути ка публици различитог узраста и старосног доба.