Афро Фестивал 2017

Овогодишњи фестивал прославља два важна јубилеја уз богат програм и велики број гостију из земље и региона

Петак 30. јун 2017.

cover image

Афро фестивал се ове године одржава од 30. јуна до 2. јула у Музеју афричке уметности у Београду. У овој години Музеј обележава 40 година постојања и 20 година одржавања фестивала. Уз гостовање афричких и домаћих уметника, експерата из области афричких студија, студената, љубитеља афричких уметности и култура, Музеј ће организовати велики број изложби и предавања, концерте и креативне радионице.


Музеј афричке уметности је формиран и основан 1977. године од колекције Веде и др Здравка Печара, који су своју вредну збирку након боравка у Африци на дипломатским и другим пословима, поклонили Београду. Ово је први и једини музеј у региону који је посвећен искључиво културама и уметностима афричког континента, а Афро фестивал је популарна годишња вишедневна манифестација. Овогодишње јубиларно издање фестивала је доноси разноврстан програм који Вам представљамо.

"Nyimpa kor ndzidzi - Човек не може опстати сам: (Ре)концептуализација Музеја афричке уметности - збирке Веде и др Здравка Печара"

Програм разговора "Контексти и репрезентације" започет 2014. године у Музеју афричке уметности, поставио је теоријску основу за текућу изложбу и издање, који су реализовани поводом обележавања четири деценије постојања ове културне установе. Ауторке изложбе и уреднице издања представиће методологију историзације и (ре)концептуализације Музеја, коју су примениле како на музејској поставци, тако и у књизи. Промоција монографије се одржава 30. јуна од 18:00.


Дурбар

Најзначајнији дан Афро фестивала је Дурбар: фестивал фестивала - дан пријатељства, музике и плеса. Уз учешће афричких амбасада у Београду - у пријатном екстеријеру, башти Музеја - овај дан слави афричку музику, плес, занатство, уметност и културу. Уз љубазну подршку афричке дипломатске заједнице у Београду, посетиоцима се пружа прилика да уживају у кулинарским специјалитетима из различитих крајева Африке: Алжира, Анголе, Египта, Гвинеје, Конга, Либије, Марока, Нигерије и Туниса. Гост фестивала је конзулат Јамајке.


Афрички базар

Популаран фестивалски програм који промовише ликовну и примењену уметност афричког континента. Конципиран је као продајна изложба уметничких и занатских предмета: маски, скулптура у камену и дрвету, руком прављених и бојених тканина, слика, батика, накита и декоративних предмета за ентеријер. Посебан део Базара чини понуда домаћих стваралаца, који креирају инспирисани Африком.

"Habari za Safari?" Изложба радова учесника четвртог Ликовног конкурса Музеја

Представљају се најуспешнији радови учесника четвртог Ликовног конкурса Музеја који је организован за узраст од 6 до 18 година у периоду март-јун 2017 на тему "Habari za Safari? Како је било на афричком путовању?". Цртежи приказују изабране предмете, различите доживљаје музејских изложби и замишљена, узбудљива путовања кроз афричке културе и пределе. На конкурсу је учествовало више стотина деце и младих, а награђени су најбољи аутори из три старосне категорије. Додела награда се одржава 2. јула у 11:00.


Salsa y Punto

Интернационални бенд састављен од музичара са Кубе и из нашег региона. Одликује се аутентичном мешавином афро-латино музичких жанрова. Бенд је основан 2007. године у Београду, а састављен је од искусних музичара. Први студијски албум је изашао током 2013. године под називом "Baila Conmigo". Атрактивним звуком и оригиналним спојем ритмова веома брзо су освојили публику широм југоисточне Европе. На репертоару бенда су нумере у ритму салсе, latin jazz-а, афро-румбе, меренгеа, ча ча ча, бачате и традиционалне афро-кубанске музике. Концерт групе Salsa y Punto се одржава  2. јула у 15:00.

Улазнице за Афро фестивал:

30. јун бесплатан улаз

1. јул 200 динара

2. јул 200 динара

Карте се купују на благајни Музеја. Улаз да децу млађу од 6 година је бесплатан.