Светски куп у кајаку и кануу спринт у Београду

3. Светски куп у кајаку и кануу спринт на Ади Циганлији

Понедељак 22. мај 2017.

cover image

Светски куп у кајаку и кануу спринт се одржава од 1. до 4. јуна, а Европско првенство за јуниоре и млађе сениоре од 22. до 25. јуна на Ади Циганлији. Београд ће бити центар кајашког света. Око 1.000 такмичара из 58 земаља ће се борити у 175 трка на четири дистанце - 200, 500, 1.000 и 5.000 метара. Најмасовније кајашко дешавање ове сезоне у Београду.


Такмичење почиње 1. јуна квалификацијама у конкуренцији паракајакаша. Следећег дана такмичења, 2. јуна, у преподневном програму ће се веслати квалификације у дисциплинама на 500 и 1.000 метара, а после подне на програму су квалификације на 200 и 500 метара. Трећег дана Светског првенства се веслају прва финала, док ће се у послеподневном делу веслати полуфинала на најкраћој деоници, као и квалификације на 500 метара у групним чамцима. Недеља, 4. јун, је у потпуности резервисана за финала. Пре подне ће се веслати трке на 200 и 500 метара, а поподне трка на 5.000 метара која се весла на кружној стази. Како би 3. Светски куп прошао у спортском и фер духу, о правилима ће бринути 30 судија. У конкуренцији паракајака, на 3. Светски куп стижу представници из 10 земаља. Веслаће се само финалне трке.

Светски куп у кајаку и кануу спринт се реализује под покровитељством Владе Републике Србије, Министарства омладине и спорта, Града Београда, Секретаријата за спорт и омладину, Секретаријата за привреду, Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима и Туристичке организације Београда.


Како би последње такмичење у овогодишњем Светском купу прошло у најбољем реду и како би организација такмичења била на истом нивоу са репутацијом коју наши репрезентативци уживају у кајакашком свету, осим посвећеног тима Кајакашког савеза Србије биће ангажовано и 200 волонтера. Кајакашки савез Србије је обезбедио live stream пренос за све трке који ће преузети официјални youtube канал Светске кајакашке федерације. За све који буду спречени да дођу на Аду Циганлију и присуствују кајакашком спектаклу, Радио телевизија Србије ће преносити уживо најузбудљивије финалне трке.

Трибине на Ади Циганлији ће током 3. Светског купа у кајаку и кануу бити отворене од 08:00 и улаз за све посетиоце је бесплатан.