Svetski kup u kajaku i kanuu sprint u Beogradu

3. Svetski kup u kajaku i kanuu sprint na Adi Ciganliji

Ponedeljak 22. maj 2017.

cover image

Svetski kup u kajaku i kanuu sprint se održava od 1. do 4. juna, a Evropsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore od 22. do 25. juna na Adi Ciganliji. Beograd će biti centar kajaškog sveta. Oko 1.000 takmičara iz 58 zemalja će se boriti u 175 trka na četiri distance - 200, 500, 1.000 i 5.000 metara. Najmasovnije kajaško dešavanje ove sezone u Beogradu.


Takmičenje počinje 1. juna kvalifikacijama u konkurenciji parakajakaša. Sledećeg dana takmičenja, 2. juna, u prepodnevnom programu će se veslati kvalifikacije u disciplinama na 500 i 1.000 metara, a posle podne na programu su kvalifikacije na 200 i 500 metara. Trećeg dana Svetskog prvenstva se veslaju prva finala, dok će se u poslepodnevnom delu veslati polufinala na najkraćoj deonici, kao i kvalifikacije na 500 metara u grupnim čamcima. Nedelja, 4. jun, je u potpunosti rezervisana za finala. Pre podne će se veslati trke na 200 i 500 metara, a popodne trka na 5.000 metara koja se vesla na kružnoj stazi. Kako bi 3. Svetski kup prošao u sportskom i fer duhu, o pravilima će brinuti 30 sudija. U konkurenciji parakajaka, na 3. Svetski kup stižu predstavnici iz 10 zemalja. Veslaće se samo finalne trke.

Svetski kup u kajaku i kanuu sprint se realizuje pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Grada Beograda, Sekretarijata za sport i omladinu, Sekretarijata za privredu, Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima i Turističke organizacije Beograda.


Kako bi poslednje takmičenje u ovogodišnjem Svetskom kupu prošlo u najboljem redu i kako bi organizacija takmičenja bila na istom nivou sa reputacijom koju naši reprezentativci uživaju u kajakaškom svetu, osim posvećenog tima Kajakaškog saveza Srbije biće angažovano i 200 volontera. Kajakaški savez Srbije je obezbedio live stream prenos za sve trke koji će preuzeti oficijalni youtube kanal Svetske kajakaške federacije. Za sve koji budu sprečeni da dođu na Adu Ciganliju i prisustvuju kajakaškom spektaklu, Radio televizija Srbije će prenositi uživo najuzbudljivije finalne trke.

Tribine na Adi Ciganliji će tokom 3. Svetskog kupa u kajaku i kanuu biti otvorene od 08:00 i ulaz za sve posetioce je besplatan.