Biblioteka grada Beograda

cover image

ZATVORENO OTVARA SE U 08:00

ZATVORENO
OTVARA SE U 08:00

Biblioteka grada Beograda je prvobitno izgrađena kao hotel Srpska kruna u stilu romanticizma 1869. godine. U to vreme, bio je to najmoderniji i najbolje opremljen hotel u Beogradu koji je izgradila bogata trgovačka porodica Krsmanović.

U istoriji beogradske arhitekture, izgradnja hotela Srpska kruna označila je početak perioda intenzivne evropeizacije Beograda tokom druge polovine 19. veka. Arhitektura zgrade je eklektična i sadrži elemente renesanse i drugih stilova. Arhitekta koji je projektovao zgradu nije poznat.

Zgrada ima pravougaonu osnovu sa tri ulične fasade. Kompozicija zgrade oblikovana je oko centralnog i pravougaonog dvorišta koja se danas može videti u Galeriji Atrijum. Karakterističan tip prozora koji se lučno završavaju sa bogatom plastičnom dekoracijom predstavljaju osnovni stilski elemenat. Prvi sprat je ukrašen sa dva balkona sa gvozdenom ogradom, čiji oblik ukazuje na romantizam. Zgrada ima bogat krovni venac i segmentni luk iznad ulaznih vrata. Pročelja hotela krasila je dekorativna plastika u neostilskim oblicima kojima je obilovao 19. vek.

Hotel Srpska kruna je imao prostrane zasvedene dvorane za kafanu, restoran i pivnicu, sobe na spratu i skladišta u podrumu. U prizemlju hotela nalazile su se kafana, bilijarska soba, čitaonica za dnevnu štampu i trpezarija čiji su se prozori i vrata otvarali na verandu s pogledom na park. Ova terasa prema parku je naročito privlačila goste, tako da je u letnjim mesecima bilo teško da se nađe mesto ovde. Godine 1908. u vodiču Beograda, zabeleženo je da je Srpska kruna imala 17 soba i da je bila hotel prvog reda u kojem su odsedali stranci i domaći imućni svet. U hotelu su organizovani koncetri tri puta nedeljno. U njemu su se održavali i tajni sastanci masona.

Zgrada je rekonstruisana 1986. godine za potrebe Biblioteke grada Beograda i zadržala je prvobitni izgled. Pored neosporive lepote, dodatno joj se uvećava vrednost zbog lokacije na kojoj se nalazi - sam kraj najlepše ulice, Knez Mihailove ulice, promenade koja vodi do najpoznatijeg parka u Beogradu, Kalemegdana.