Farbanje jaja za Uskrs

Pripreme na vreme za najzabavniji deo bogate srpske tradicije

Petak 12. apr 2019.

cover image

Uskrs 2019 je 28. aprila. Običaji nalažu da je farbanje uskršnjih jaja uvek na Veliki petak, koji ove godine pada 26. aprila. Zaboravite jednostavno bojenje isključivo crvenom bojom. Držite se samo jednog pravila i bićete proglašeni za tvorca najlepših jaja. Zlatno pravilo glasi - nema pravila.

Klasične boje, metalik, mat. Jednobojna i šarena. Šljokice, sličice - stikeri, perle, cirkoni. Svedena i sasvim ekstravagantna. U retro pletenoj korpi, pored pilića i zeka ili u posudi sa popularnim krznom, perjem i diskretnim dodatkom verskih simbola. Na jedan dan, postanite umetnik sa dečjom percepcijom. Uposlite porodicu, društvo, prijatelje. Pustite mašti na volju i uživajte.

Ako se pitate kako se farbaju jaja, dobićete mnogo odgovora. Osnovno je da ih prvo dobro skuvate i da vodite računa o tome da li je dekoracija jestiva. Izbegavajte boje za jaja bez deklaracija, a ukoliko ćete koristiti lepak, pronađite što prirodniji.

Okej, sve je ovo lako u teoriji. Praksa ipak zahteva određeno znanje. Najlakši način da ofarbate jaja za Uskrs je da pogledate video koji uživo rešava sve dileme. Izvolite. Neka zabava počne odmah.


Korak unazad, na početak kreativnosti u kuhinji. Baza je najvažnija i iskreno, nije jednostavna. Svakog Uskrsa neko prvi put farba jaja. Kako se najbolje kuvaju jaja, da li je bolje kupiti bela ili klasična i koji trikovi stvarno rade su samo neke od početničkih nedoumica. Pažljivo slušajte, pomno gledajte i imaćete uskršnja jaja za čistu desetku. Srećno!