Oktobarske izložbe

Top 3 smotre istorije, umetnosti i edukacije

Sreda 17. okt 2018.

cover image

Srpsko junaštvo na Solunskom frontu je do dana današnjeg zabeleženo kao retko hrabar podvig u celom svetu. Kroz multimedijalnu izložbu "Solunski front 1916-1918" u Galeriji nauke i tehnike SANU, do 3. novembra na raspolaganju je opus u kome je predstavljena studija vojnih akcija, organizacija i aktivnosti srpske vojske i saveznika. Kako su se oporavljali od bitke i šta su vojnici radili van fronta je važan segment postavke koju bi svako trebalo da vidi.

Galerija Doma Vojske Srbije je adresa na kojoj će do 27. oktobra biti postavljena izložba pod nazivom "Legende", a koja predstavlja umetnička dela Mike Antića. Mnogo poznatiji po svojim stihovima nego po slikama, čuveni Mika Antić je tokom života sa jednakim žarom slikao i pisao. Ono što reči nisu uspele da prenesu, slike jesu. Zato dođite i upoznajte neprikosnovenog pesnika za decu i odrasle iz ugla vizuelne umetnosti.


Samostalna izložba Masinise Selmanija "Podeljeni svetovi" u Muzeju afričke umetnosti donosi apsolutno unikatan prikaz savremenog društva i politike. Realnost, obojena talentom autora koji je jednako popularan u umetničkom miljeu Alžira i Francuske gde živi i stvara. Izložbu čini ukupno trinaest crteža i dve animacije. Stvarnost, ruku pod ruku sa humorom i ironijom možete pogledati do 24. februara 2019.

Plus izložba. U galeriji Prirodnjačkog muzeja je aktuelna veoma korisna izložba "Pazi otrovno" autorke dr Ane Paunović. Čak do aprila 2019. godine možete da saznate šta sadrži postavka višeg kustosa sa velikim iskustvom. Tema izložbe je otrov koji se nalazi u prirodi. Još u drevnom Egiptu su znali kako se upotrebljava ali i zloupotrebljava prirodni otrov. Ana je bila voljna da svoje znanje i istraživanja podeli sa zainteresovanim građanima pa tako svi koji posete izložbu mogu da otkriju sve vrste biljnih i životinjskih otrova, kako ih koristi savremena farmacija i medicina, zatim kako se odbraniti i zaštiti protivotrovima.