57. Oktobarski salon

Realnost iz umetničkog fokusa

Subota 15. sep 2018.

cover image

Oktobarski salon 2018 pod nazivom "Čudo kakofonije" se održava od 15. septembra do 28. oktobra na nekoliko lokacija u gradu. Čuvena beogradska manifestacija koja decenijama privlači pažnju u celoj zemlji ali i daleko od granica Srbije, i ove godine postavlja vizuelnu umetnost u centar kulturno-umetničkih dešavanja.

Program ovogodišnjeg Salona ima za cilj da predstavi ideju različitosti. Izložbe, umetnička izvođenja, predavanja, radionice, okrugli stolovi, stručna vođenja i susreti će se realizovati u sedam prostora. Za šest nedelja, koliko traje Oktobarski salon, publika će upoznati čak 68 umetnika i njihova ostvarenja. Takođe, učestvuju u četiri umetnička projekta.

Kulturni centar Beograda je jedna od lokacija koja će ugostiti umetnike Joko Ono, Lari Bel, Ero, Ivanu Bašić, Jelenu Mijić, Nemanju Nikolića i mnoge druge. Pored njih, na prestižnoj manifestaciji koja se održava i u Muzeju grada Beograda učestvuju i Agnješa Polska, Anika Ji, Mari-Anž Gijmino, Marta Jovanović, Ijan Čeng, Klod Rito, Sindi Šerman, Sumakši Sing, Tijana Kojić i brojni predstavnici svetske moderne umetnosti.

Balkanska prestonica umetnosti, Beograd, je davne 1960. godine, u želji da umetničkom ponudom parira Parizu, kreirao Oktobarski salon. Kompletna likovna umetnost sa ondašnje jugoslovenske scene je imala prilike da se predstavi domaćoj i inostranoj publici upravo na ovom salonu. Kroz decenije postojanja, Salon je uspeo da opstane i ostane istaknuta manifestacija koja okuplja izvanredne umetnike, afirmiše umetničke inovacije i konstantno promoviše vizuelnu umetnost. Nastavak filozofije sledi i kroz "Čudo kakofonije" koje donosi umetnički prikaz kompleksnih kulturnih, društvenih i političkih dešavanja u zemlji i svetu.