Merlinka festival 2017

Međunarodni festival LGBT filma

Subota 02. dec 2017.

cover image

Deveti festival "Merlinka" se održava od 7. do 13. decembra u Domu omladine. Ovogodišnja internacionalna smotra "queer" filmova nosi naziv "Zaljubi se zatvorenih očiju", a bogati sadržaj će predstaviti dvadeset filmova, predstave, izložbe i razgovore sa gostima. Organizatori festivala su Gej lezbijski info centar "Glic" i Dom omladine Beograd.


Emisija uživo "Seks, rad i mediji: Zašto (ne) danas?" otvara festival. Tatjana Vojtehovski će u četvrtak 7. decembra od 19:00 do 20:30 voditi svoju emisiju, a sa gostima će diskutovati na teme koje je pokrenula još 1995. godine. Sledi izložba Vladice Čulić "Orgies of the hangar virgins" i svečano otvaranje od 21:00, kada nastupa Ida Prester. Gosti festivala su Robin Campillo, Bruce Labruce, Lady Galore, Nik Jovičić - Sas, Branislav Princip, Barbara Remüller, Björn Franck i mnogi drugi. Poslednjeg dana festivala, 13. decembra od 21:00 će biti dodeljene nagrade za najbolji igrani, kratki i dokumentarni film. Specijalna gošća je Sonja Sajzor.


Merlinka festival je prvi put organizovan 2009. godine sa idejom da se promovišu filmovi na temu odnosa osoba istog pola, nezastupljeni u redovnim filmskim repertoarima. Cilj festivala je ostvarivanje gej i lezbijskih prava kao i smanjivanje homofobije kroz film kao umetnost. Naziv je dobio po Merlinki, osobi koja je glumila u filmu "Marble Ass" Želimira Žilnika, a koji je otvorio prvi festival.

Ko je Merlinka

Vjeran Miladinović Merlinka je najpoznatiji transvestit sa beogradskog asfalta. Ubijen je 22. marta 2003. godine. Bavio se prostitucijom i bio je prva trans osoba zastupljena u javnosti. Osim pomenute glumačke uloge, publika ga je upoznala u autobiografiji "Terezin sin". Živeo je u delu Opservatorije, a komšiluk ga pamti kao čoveka velikog srca koji je obožavao pse.