Oktobar u Beogradu 2017

Mesec pred nama na beogradski asfalt donosi raznovrsne melodije, fantastična dešavanja kao i mnoštvo zanimljivosti koja se ne smeju propustiti

Nedelja 01. okt 2017.

cover image

Evropska prestonica zabave, veličanstveni Beograd, tokom meseca oktobra će ugostiti brojne svetske umetnike i organizovati prvoklasne muzičke festivale. U ovom mesecu, najveću pažnju privlači 33. Beogradski džez festival. Manifestacija koja je član Evropske džez mreže će tokom pet dana, koliko traje, publici predstaviti kvalitetnu muziku i fantastične izvođače, i to svakog dana na dve lokacije, u Sava centru i Domu omladine. Takođe, ne sme se propustiti ni 49. Bemus festival, a ukoliko preferirate nove umetnosti, Festival Nova 2017 je događaj po vašem ukusu.


Najavljeni koncerti u oktobru pred publiku dovode neke od najistaknutijih muzičara 21. veka. Nick Cave sa svojim bendom The Bad Seeds nastupa 28. oktobra u Beogradskoj areni, a kako ovu turneju prate samo pohvalni komentari, možemo da očekujemo sjajan provod. Engleski kantautor sa boravkom u Berlinu, Fink, u okviru svetske promocije novog albuma Resurgam će posetiti i Beograd 9. oktobra, kada će nastupiti u Domu omladine Beograda. Na istom mestu, 13. oktobra, nastupa metal trio za koji vlada veliko interesovanje - Paradise Lost, Pallbearer i Sinistro. Sa ovakvim muzičkim najavama, jasno je da će Beograd biti muzički centar u zemlji i regionu.

Smeh i kvalitetnu zabavu donosi 7. StandUpFest koji će trajati od 17. do 23. oktobra koji se dešava u ustanovi kulture Vuk Karadžić, a kako za ovakav događaj uvek vlada veliko interesovanje, preporučujemo da rezervišete svoje mesto na vreme. Ako vam još uvek nije dovoljno muzike, sada je pravo vreme da prošetate do Skadarlije, zagrejete se uz pravu domaću rakiju i prepustite čarima kvalitetnih tamburaša.


Oktobar uvek sa sobom donese i posebnu atmosferu na beogradskim ulicama. Raskorak između leta iza nas i zime koja nas očekuje, kreira ubrzan puls među stanovnicima grada i na specifičan način privlači brojne turiste koji su baš Beograd odabrali za kratka, city-break putovanja. Sada je pravo vreme da otkrijete nova dešavanja, uživo upoznate velelepnu arhitekturu koja je na svakom koraku, otkrijete zbog čega je uvek gužva na gradskim trgovima i možda, obiđete udaljenije delove grada koji su nepravedno zapostavljeni. Dok šetate, pronađite ulične prodavce koji nude najlepše pečeno kestenje na svetu i uživajte u omiljenoj sezonskoj grickalici.


Glavni grad Srbije popularno nazivaju novi Berlin, takođe, kažu i da je jedini grad na svetu koji ima istu energiju kao Njujork. Beograđani smatraju da je njihov grad apsolutno neponovljiv i da se samo ovde direktno, u svakom trenutku, susreću burna prošlost i neizvesna budućnost, posebna tradicija i moda novog doba, starost i mladost, suze i smeh. Sve ovo, sa još mnogo toga što reči ne umeju da opišu čini Beograd posebnim mestom na globusu. Nešto što se nigde ne sreće, nešto što ulazi pod kožu i nikada se ne zaboravlja. Jedan jedini Beograd.