Лето у Скадарлији 2017

Најпознатији боемски кварт у Београду слави лето на свој традиционалан и духовит начин

Четвртак 20. јул 2017.

cover image

Туристичка организација Београда је покретач манифестације Лето у Скадарлији које је почело 7. јула, а трајаће до краја августа. Сваког петка од 19:00 до 20:00 ће се изводити програм културног и уметничког карактера. Плато испред куће Ђуре Јакшића и цела Скадарска улица су места на којима ће оживети дух старих, добрих времена. Програм је потпуно бесплатан.

Манифестацију су отворили Бранислав Нушић, Ђура Јакшић и Жанка Стокић који су поново прошетали боемском четврти, захваљујући глумцима из Београда. Организатори имају циљ да прикажу на аутентичан и забаван начин, кроз анегдоте, скечеве и приче живот у Скадарлији почетком 20. века.


Глумац Милан Милосављевић тумачи Бранислава Нушића, Милану Тубићу је поверен лик Ђуре Јакшића док је Душица Новаковић добила нимало лак задатак да презентује Жанку Стокић. Скадарлијска дама је глумица Љиљана Јакшић. Кроз причу и песму, у веселом духу, глумци ће вратити "шмек" Скадарлије из период између два Светска рата. Скадарлијски добошар ће бити Бојан Хлист који ће читати кодекс понашања у Скадарлији. Тамбураши су задужени за евергрин хитове попут "Београдски мали пијац" и "Три метера сомота".


Истовремено са почетком манифестације Лето у Скадарлији 2017, чувена чесма у Скадарлији је реновирана и пуштена у рад. Радови су завршени пре рока, а изведени су пројекту архитекте Угљеше Богуновића из 1966. године. Радови су започети у мају и представљају прву фазу обнове Скадарлије. Друга фаза је планирана за септембар када ће почети обнова калдрме, постављањем аутентичног мобилијара који је пројетовао горепоменути архитекта али и замена водоводних цеви које нису мењане годинама. За реновирање чесме је утрошено 6,5 милиона динара, а извођач радова је Зеленило Београд.


ПОВЕЗАНО