Порука за сваку жену

Нека Осми март 2019 буде први без црвених ружа које не миришу и букета цвећа који су још јуче били за канту. Коначно, поента долази у први план

Петак 08. мар 2019.

cover image

Лепа си. Не само у оним данима када и сама то помислиш након што се погледаш у огледало јер је таквих дана јако мало. Сваког дана си лепа. Само ти видиш коју проширену пору, слепљену трепавицу и мањак ружа. Исправи се и корачај одважно. И те како имаш разлога за став поносне жене.

Слободна си. Ти бираш како ћеш да живиш. Ти одређујеш правила игре. Ти знаш да границе не постоје. Осим оних које си сама себи одредила. Не постоји особа која сме да заустави твој пут. Јер то је твоје путовање, једина вожња на овој планети и ти, само ти одговараш за своје поступке. Исто тако, ти си заслужна за сваку похвалу и награду.


Храбра си. Можеш све. Главу горе и бори се за свако своје право. Неће нико уместо тебе. И то знаш. Одавно си научила лекцију да оно на шта не можеш да утичеш заправо и није проблем. Не слушај друге, слушај себе. Када нико не верује у твој план, пронађи мотивацију у себи и крени. Не осврћи се, можеш сама.

Знаш да кажеш не. Људи су живели и пре појаве шпорета и фрижидера. Неће стати свет ако немаш ручак код куће или ако ниси јела кувано. Ни један, а ни пет дана. Али ти се хоћеш осећати лоше ако себе видиш као машину за обављање кућних послова. Реци не свему што те оптерећује. Ниси се родила да би сваки дан стајала у реду у продавници. Одмах изађи из зачараног круга у који си сама доспела јер си понављала ја то могу. Могу и то. Могу и оно. Не можеш и још важније - не мораш.

Води рачуна о себи. Не о изгледу већ о здрављу. Када си отишла код гинеколога на преглед? Болести нису тамо негде на планети, овде су. Рак је излечив ако се открије у раној фази. Не постоји изговор. Не постоји немам времена. Не чекај да приметиш било какву промену на свом телу. Редовни прегледи спашавају живот.

Мењај се. Учи. Покрени се. Дистанцирај се од свега што ти краде енергију. Не занима те. Није твоја прича. Одавно ниси принцеза. Јер оне данас не изгледају и не живе као у Дизнијевим бајкама. Ти си краљица свог краљевства. Сваког твог дана. Живели! Не за нове ципеле, не за нове пројекте. За тебе, за то што јеси када се скинеш и одеш да спаваш. Без трунке шминке. Таква си најбоља. Једна једина.


Међународни дан жена се у Србији обележава од 1914. године. Равноправност полова, економска и друштвена слобода, исти рад за исту плату и једнакост у сваком смислу су у Европи последњи признати од стране државе која је на врху листе најпожељнијих за живот - Швајцарске. И то тек 1972. године. Уједињене нације су 8. март уврстиле у календар празника 1975. Дакле, када неко прича да у Србији нема права и правде за жене, лако се долази до закључка да је та особа апослутно необавештена.