Слава на градски начин

Најважнији верски празник сваке породице али и прави разлог за дружење у кућној атмосфери

Недеља 16. дец 2018.

cover image

О слави се први пут писало 1018. године. Тачно хиљаду година касније, много тога се променило. Дефинитивно није и никада неће - суштина. Слава је уврштена у листу нематеријалне баштине човечанства под заштитом Унеска и то је прво културно добро из Србије које се нашло на важном списку.

Првих десет векова је сачувало срж обележавања крсне славе. Овај друштвени и верски празник изучавају теолози, етнолози, социолози и многи други. Сви, на челу са Српском православном црквом су сагласни да је прослава славе заправо дан када су људи примили хришћанство. Заправо, то је култ још из доба светосавске цркве. Кључно је неговати породично-верску традицију и још важније, преносити на надолазеће генерације.

Слава се обележава у кући. Породични дом је место окупљања најближих. Славски колач, свећа, жито, вино, пожељно и тамјан су основа обележавања славе. Према обичајима, славски колач и жито се носе у цркву на освештавање или поп долази на кућну адресу и обавља верске ритуале.


Градска слава поред верског представља и друштвени догађај. На тај дан, чланови породице су код куће, не иду на посао, деца одсуствују из школе и све је подређено прослави. Слава у граду се поприлично разликује од сеоских слава јер нема могућности за спровођење бројних обичаја. У граду се празнује у модернијем стилу. Подразумева се гастрономски спектакл на трпези и импозантна понуда пића. Неретко се ангажују и музичари да улепшају весеље. Без обзира на трендове, славска атмосфера је непроцењива.

Свети Никола је најпознатија и највећа слава у Србији. Бројне су породице које 19. децембра прослављају крсну славу. Зна се - ко не слави, иде на славу. У периоду године када је црвено слово у календару честа појава, а славе се ређају једна за другом, тешко је испоштовати све домаћине. Ипак, није културно не одазвати се позиву. Без обзира да ли прослављате или гостујете, потрудите се да будете на висини задатка. У сваком тренутку имајте на уму поенту прослављања славе, а мање се обазирите на припрему одевне комбинације, поклона и слично. Уколико сте имали неке несугласице са организаторима славе или гостима, баш на овај дан их оставите иза себе. Ваља се. Уосталом, како стари слоган каже: Само слога Србина спасава.