Гуча фестивал 2017

Смотра маестралних трубача, богат пратећи програм, велика гужва и чувени свадбарски купус очекују посетиоце фестивала који је један од симбола Србије

Понедељак 07. авг 2017.

cover image

57. Драгачевски сабор трубача, познатији као Гуча фестивал се ове године одржава од 9. до 13. августа. Дешавање које привлачи страни број гостију готово истоветно као и фестивал Exit за овогодишње издање организује бројна културно уметничка дешавања која почињу од 07:00 сваког дана, наступе најбољих трубача и њихових оркестара, а крај манифестације ће означити концерт Горана Бреговића и Бијелог дугмета. Покровитељ Драгачевског сабора трубача је Влада Републике Србије, а организатор Општина Лучани којој припада варошица Гуча.


Манифестацију ће обележити разноврстан садржај који промовише културу и обичаје западне Србије, такмичење између трубача и концерте бројних извођача. Фестивал отвара 9. августа у 20:00 културно уметнички програм у Центру за културу, а истог дана у 21:00 ће одржати концерт фаворит публике од прошле године, Марко Глигоријевић. Конференције за штампу, бројни културно уметнички садржаји, изложбе, сајам туризма, сајам књига, такмичење младих оркестара, трубачка будилица, традиционално спортско надметање, дефиле учесника програма, избор најлепших народних ношњи, такмичење здравичара и програм гостију из иностранства су неке од активности које су организатори припремили за бројне госте.


Главна позорница ће 10. августа "грмети" од мајстора трубе Дејана Петровића који ће заједно са Биг Бендом наступати од 21:00, а након њих бину заузима Дејан Лазаревић. Петак 11. август ће обележити концерт Саше Крстића, најбољег трубача 56. Драгачевског сабора и наступ легендарног Бобана Марковића. У суботу, 12. августа ће се одржати финално такмичење за најбољег трубача и концерт победника за 57. издање фестивала. Последњи дан, недеља 13. август је резервисан за такмичење мајстора трубе, а концерт Горана Бреговића и Бијелог дугмета од 20:00 ће означити крај Гуче 2017. 


Драгачевски сабор трубача се сваке године одржава у малом месту Гуча. Огроман број посетилаца из Србије и целог света сваке године долази да доживи несвакидашње искуство и осети атмосферу каква се ретко где осећа. Гуча, која има око 2.000 становника, у време трајања фестивала се претвара у место велике гужве, невероватног вашара у коме се константно чује звук трубе на сваком кораку, а домаћи специјалитети се крчкају испод сваког шатора. Свадбарски купус, јагњеће и прасеће печење и други специјалитети типични за овај крај репрезентују Србију у најукуснијем издању. Имеђу бројних концерата и гастрономских ђаконија, обавезно посетите Музеј труба и лапидаријум.