Danas je Svetski dan borbe protiv side

Ako sumnjaš da imaš HIV virus, ne čekaj. Testiraj se odmah

Subota 01. dec 2018.

cover image

Prvi decembar je već trideset godina dan kada se obeležava borba protiv HIV virusa i side. Ovogodišnja kampanja u Srbiji nosi slogan "Saznaj svoj status". Još važnije, potpuno besplatno testiranje i savetovanje će se vršiti od 08:00 do 13:00 u prostorijama Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Crvena tračica je simbol u celom svetu koji podseća na važnost testiranja ali i odavanje počasti svim žrtvama ove smrtonosne bolesti. Obratite se stručnim licima anonimno putem telefona +381 11 2432192 ili mejl adrese [email protected]. Samo nemojte da okrećete glavu od HIV virusa. Niko nema pravo da vas osuđuje ako ste bili nesavesni prema sebi. Ali imate pravo da znate, i morate da saznate istinu o svom zdravlju. Testirajte se.

HIV - virus humane imunodeficijencije se dobija putem krvi, sperme, mleka i drugih telesnih tečnosti, nezaštićenim seksualnim odnosima, kada više od jedne osobe koristi isti pribor za konzumiranje droge. HIV se ne dobija poljupcem, kijanjem, dodirom, preko pribora za jelo niti upotrebom istog toaleta. Pljuvačka i znoj takođe nisu prenosnici.

AIDS je bolest sa kojom može da se živi ako se otkrije na vreme. A to znači što pre. Medicina i farmacija na ovom polju su znatno napredovale i zahvaljujući adekvatnoj terapiji, HIV virus se može držati pod kontrolom. Statistika, nažalost, nije bolja. Sve je veći broj obolelih. Sumnja se da u Srbiji postoji blizu 1.000 osoba koje i ne znaju da su zaražene. Ako je prevencija zakazala, ne dozvolite da propustite šansu za lečenje. Testirajte se.