10. Japanizam Festival

Dom omladine Beograda i Društvo za promociju japanske pop kulture organizuju jubilarni festival posvećen modernoj japanskoj kulturi

Četvrtak 22. jun 2017.

cover image

U periodu od 22. do 25. juna u Domu omladine Beograda se održava 10. Japanizam Festival. Konvencija će se održati na oba sprata Doma omladine, a tokom četiri dana trajanja posetioci će imati prilike da prisustvuju veoma bogatom programu. Tema je proslava jubileja pa se organizuju tribine posvećene osvrtu na deset godina organizovanja Japanizma.

Konvenciju organizuje Sakurabana, Društvo za promociju japanske pop kulture i srodnih oblika gikovštine u saradnji sa Domom omladine Beograda i ambasadom Japana u Republici Srbiji.


Jubilarno izdanje će obeležiti brojne tribine, radionice, predavanja, projekcije filmova, VIP žurka, društvene i video igre, prodajni sajam i izložbe radova od kojih će najbolji biti nagrađeni. Festival će i ove godine zatvoriti kosplej takmičenje. Specijalni gosti iz regiona i dalekih destinacija su najavili dolazak u većem broju nego prethodnih godina.


Društvo Sakurabana su osnovali ljubitelji anime, mange, japanske muzike, filma i kulture uopšte. Razlog osnivanja je povezivanje domaće populacije sa modernom kulturom koja stiže iz Azije u vidu stripova, animiranih filmova, kospleja, video igara, mode, muzike i drugih sfera. Primarni ciljevi društva su promocija japanske popularne kulture, organizacija konvencije Japanizam, organizacija konvencije ChibiCon, okupljanje i upoznavanje pojedinaca koji su zainteresovani za japansku kulturu.