Beograde, čestitamo!

Na sajmu turizma u Šangaju Beograd je osvojio prvo mesto. Četrnaesti put po redu održana manifestacija na kojoj je srpska prestonica ponela laskavu titulu

Četvrtak 27. apr 2017.

cover image

Laskava titula najomiljenije turističke destinacije u svetu pripala je upravo Beogradu. Sajam turizma je po četrnaesti put organizovan u Šangaju u periodu od 20. do 23. aprila 2017. godine na kome su učestvovale 53 zemlje i preko 750 izlagača. Jedan od važnijih događaja iz oblasti turizma u Kini je ove godine posetilo preko 50.000 ljudi.


Beograd je osvojio prestižno prvo mesto na osnovu glasova posetilaca i kineskih turističkih agencija. Nagrada za prvo mesto je uručena gradonačelniku Beograda koji je tom prilikom izjavio da je ovo priznanje potvrda svih napora u proteklom periodu. Prema statističkim podacima, u prva tri meseca ove godine broj kineskih turista je povećan za sto odsto u odnosu na isti period u prethodnoj godini. Turistička organizacija Beograda uveliko ima odvojen segment za posetioce sa kineskog govornog područja, a od skoro su postavljene infotable po centru grada na kineskom jeziku. Takođe, najavljena je i Internet prezentacija o Beogradu na istom jeziku. 

Poznato je da stanovnici Kine poštuju lik i delo legendarnog Velimira Bate Živojinovića i vatreni su navijači najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, a ovakvim ishodom na sajmu turizma jasno su pokazali naklonost prema Beogradu i srpskom narodu. Kako je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima bezvizni režim sa kineskim građanima, planira se otvaranje direktne linije Beograd-Peking, što bi predstavljalo odličan potez od velikog značaja za srpski turizam.