57. Октобарски салон

Реалност из уметничког фокуса

Субота 15. сеп 2018.

cover image

Октобарски салон 2018 под називом "Чудо какофоније" се одржава од 15. септембра до 28. октобра на неколико локација у граду. Чувена београдска манифестација која деценијама привлачи пажњу у целој земљи али и далеко од граница Србије, и ове године поставља визуелну уметност у центар културно-уметничких дешавања.

Програм овогодишњег Салона има за циљ да представи идеју различитости. Изложбе, уметничка извођења, предавања, радионице, округли столови, стручна вођења и сусрети ће се реализовати у седам простора. За шест недеља, колико траје Октобарски салон, публика ће упознати чак 68 уметника и њихова остварења. Такође, учествују у четири уметничка пројекта.

Културни центар Београда је једна од локација која ће угостити уметнике Јоко Оно, Лари Бел, Еро, Ивану Башић, Јелену Мијић, Немању Николића и многе друге. Поред њих, на престижној манифестацији која се одржава и у Музеју града Београда учествују и Агњеша Полска, Аника Ји, Мари-Анж Гијмино, Марта Јовановић, Ијан Ченг, Клод Рито, Синди Шерман, Сумакши Синг, Тијана Којић и бројни представници светске модерне уметности.

Балканска престоница уметности, Београд, је давне 1960. године, у жељи да уметничком понудом парира Паризу, креирао Октобарски салон. Комплетна ликовна уметност са ондашње југословенске сцене је имала прилике да се представи домаћој и иностраној публици управо на овом салону. Кроз деценије постојања, Салон је успео да опстане и остане истакнута манифестација која окупља изванредне уметнике, афирмише уметничке иновације и константно промовише визуелну уметност. Наставак филозофије следи и кроз "Чудо какофоније" које доноси уметнички приказ комплексних културних, друштвених и политичких дешавања у земљи и свету.