Шта радити за викенд: 20-21. јануар 2018.

Куповина по повољним ценама, фестивал униката, веома занимљива изложба или све заједно?

Четвртак 18. јан 2018.

cover image

Викенд на Дорћол плацу

Јануар у српској престоници још увек чува идиличну слику прошлих времена. У најстаријем делу града, румених образа и пуни ентузијазма за освајање малих победа у новој години, препоручујемо Дорћол плац у два интересантна издања. Предстојећи викенд је прави изазов за ловце оштрог ока и скривених талената ценкања. У суботу, 20. јануара од 11:00 до 19:00 почиње ваша дорћолска авантура на Дорћолском бувљаку бр.8. Ако волите старинску-винтиџ гардеробу, детаље који ваш изглед употпуњују, чине ону малу али битну разлику од уобичајеног, или вам треба нешто од старог али добро очуваног намештаја, играчке, дечија или можда аудио-видео опрема - Дорћолски бувљак је право место за вас. Берлин има Флохмаркт, а Београд Доћолски бувљак, место где се можете породично забавити, разгледати и пазарити уз обавезно цењкање.


Зима у Београду као да је тек почела судећи по ниским температурама. Верујте да су вам рукавице, шалови, мараме и капе потребни. Ништа не греје тако као руком исплетени грејачи. Hand made производи су постали статусни симбол, не због цене већ због своје оригиналности. У недељу 21. јануара од 11:00 до 19:00, одржаће се десети по реду Hand made Фестивал на Дорћол плацу. Поред традиционалних производа ручне израде, посетиоци ће моћи да виде и неке нове, необичне, аутентичне производе. Да и овој сфери која се често везује за рукотворине постоје уметнички трендови, уверићете се и сами, а Дан заљубљених и није тако далеко. Можда баш на дорћолском Hand made фестивалу пронађете прави поклон за вашу највољенију особу на свету.

Амерички поп арт – изложба у Кући Легата

Празници су иза нас и наша толеранција на кич и бљештавило полако попушта. Опоравак од новогодишње расвете препоручујемо у Кући Легата и то на изложби под називом "Амерички поп арт". Захваљујући љубљанском представништву галерије Висконти Фајн арт (Visconti Fine Art) из Милана, Београђани и гости српске престонице могу да погледају радове најпознатијих и најпопуларнијих уметника америчког поп арта. На изложби је представљено преко стотину радова уметника међу којима су Енди Ворхол, Рој Лихтенштајн, Роберт Раушенберг, Џејмс Розенквинст, Џон Чемберлен и Том Веселман.


Бег из потрошачке садашњице у критику потрошачке будућности коју су стварали уметници током педесетих и шездесетих година прошлог века кроз стрип, слике, колаже, композиције, скулптуре, дизајн, рекламе и амбалажу, можете започети одмах. Велике промене у друштву у другој половини 20. века у САД-у огледале су се у индустријализацији, стварању потрошачког менталитета, демографског такозваног "бејби бума", али и ратова који су вођени по свету. Уметници чија су дела представљена имали су различите животне путеве, али су заједно створили оно што је данас постало бренд – Амерички поп арт. Лихтенштајнове слике личе на стрипове, Розенквист се бави рекламама и билбордима слободним уметничким ангажованим стилом бори против Вијетнамског рата, Веселман женско наго тело увеличава и јарким бојама урушава сексуалне табуе док Чемберлен као претеча еко активиста у ауто отпаду види и ствара скулптуре. Најпопуларнији и медијски најдоступнији публици је сигурно Енди Ворхол чије ћемо рекламе и портрете познатих личности из сфере политике и Холивуда моћи да видимо на овој изложби. Изложбу је у петак, 12. јануара отворио амбасадор САД у Београду, Кајл Скот, а трајаће до 12. марта 2018.


ПОВЕЗАНО