Мерлинка фестивал 2017

Међународни фестивал ЛГБТ филма

Субота 02. дец 2017.

cover image

Девети фестивал "Мерлинка" се одржава од 7. до 13. децембра у Дому омладине. Овогодишња интернационална смотра "queer" филмова носи назив "Заљуби се затворених очију", а богати садржај ће представити двадесет филмова, представе, изложбе и разговоре са гостима. Организатори фестивала су Геј лезбијски инфо центар "Глиц" и Дом омладине Београд.


Емисија уживо "Секс, рад и медији: Зашто (не) данас?" отвара фестивал. Татјана Војтеховски ће у четвртак 7. децембра од 19:00 до 20:30 водити своју емисију, а са гостима ће дискутовати на теме које је покренула још 1995. године. Следи изложба Владице Чулић "Orgies of the hangar virgins" и свечано отварање од 21:00, када наступа Ида Престер. Гости фестивала су Robin Campillo, Bruce Labruce, Lady Galore, Ник Јовичић - Сас, Бранислав Принцип, Barbara Remüller, Björn Franck и многи други. Последњег дана фестивала, 13. децембра од 21:00 ће бити додељене награде за најбољи играни, кратки и документарни филм. Специјална гошћа је Соња Сајзор.


Мерлинка фестивал је први пут организован 2009. године са идејом да се промовишу филмови на тему односа особа истог пола, незаступљени у редовним филмским репертоарима. Циљ фестивала је остваривање геј и лезбијских права као и смањивање хомофобије кроз филм као уметност. Назив је добио по Мерлинки, особи која је глумила у филму "Marble Ass" Желимира Жилника, а који је отворио први фестивал.

Ко је Мерлинка

Вјеран Миладиновић Мерлинка је најпознатији трансвестит са београдског асфалта. Убијен је 22. марта 2003. године. Бавио се проституцијом и био је прва транс особа заступљена у јавности. Осим поменуте глумачке улоге, публика га је упознала у аутобиографији "Терезин син". Живео је у делу Опсерваторије, а комшилук га памти као човека великог срца који је обожавао псе.


ПОВЕЗАНО