Музичка фонтана на Славији почиње са радом

Музичка фонтана на Славији почиње са радом у уторак, 6. јуна

Субота 03. јун 2017.

cover image

Генерална проба будућег симбола Београда на најпрометнијем градском тргу је заказана за понедељак 5. јун у 21:00 а наредног дана почиње званично да ради. Пројектована је тако да је централни кружни простор у потпуности трансформисан у фонтану у унутрашњем делу, а по ободу је стаза за одржавање и зелена површина. Централни базен површине 804 квадратна метра се увелико пуни водом.

Фонтану у основи чини кружни базен пречника 32 метра. Водна слика се састоји од централног млаза максималне предвиђене висине 16 метара и шест концентричних водних прстенова. Водни прстенови могу да се комбинују и да формирају комплексне слике, а могу и да раде и независно. Режим рада фонтане ће бити подељен на редован и редукован режим док је посебно уграђен систем за мултимедијални, односно музички режим рада. Уграђени софтвер омогућава аутоматски рад водних слика, расвете, звука, мерење брзине ветра и нивоа воде у базену и резервоару. Имаће и сензоре за ветар који ће контролисати јачину млаза, како у случају лошијег времена вода не би одлазила на коловозне траке. Систем који ће управљати фонтаном налазиће се испод земље. Различите ритмичке слике створиће централни млаз, са шест околних прстенова у комбинацији са расветом и звуком. Светлосне ефекте формираће 300 рефлектора у централном базену и 75 у ободном.


Музичка пратња биће чувене светске нумере, а водени слапови ће се смењивати у ритму српских шлагера. У оквиру нових водених презентација, испред хотела Славија биће постављен "тотем" са посебним сензорима, који ће омогућити пролазницима да покретима руку "диригују" млазевима воде. Ова атракција ће бити отворена три сата током викенда, а по завршетку парка између Славије и Улице краља Милутина "тотем" ће оплеменити тај простор.

Славија, најфреквентнији градски трг на коме сваког дана прође око 70.000 људи, добија потпуно нов изглед. Музичка фонтана ће центар Београда учинити још атрактивнијим и привлачнијим за туристе који у великом броју долазе у престоницу, посебно у летњем периоду. Још једна новина везана за импозантну градску атракцију је та што ће фонтана несметано радити и током зимских дана. Фонтана на Славији је једина у овом делу Европе која може најнормалније да ради све до минус двадесет степени, захваљујући сопственим грејачима. Нова градска атракција је коштала 1,8 милиона евра, а произведена је у Грчкој. Компанија "PMC inženjering" је изводила радове шест месеци. Првобитни рок за завршетак радова је био 6. мај али је на захтев извођача радова он продужен за месец дана због тога што у плановима није била уцртана комплетна канализациона инфраструктура.


ПОВЕЗАНО