Његово величанство Black Coffee

За лето и зиму. За јуче, сада и сутра. Његова музика, његови ремикси и сетови се слушају од јутра до мрака. Не могу да досаде јер квалитет нема рок трајања

Недеља 19. мај 2019.

cover image

Велики снови - огроман успех. Вероватно је сањао те давне 1994. када је имао први наступ у средњошколском добу да ће бити светски познати ди-џеј. Сигурно, није смео да потпише да ће успети. Ни тада, ни када је током студентског живота основао бенд "Shana" са којим је објавио четири албума. Урадио је све да буде тако. И успео је. Као што ни један једини његов земљак није. Никада.

Од школског хора до највећих музичких фестивала. Све је почело од клавијатуре. Две деценије тражења, истраживања, факултетског и практичног учења и стварања су учинила да цело лето проводи на Ибици као домаћин једне од најпосећенијих журки на острву, лоциране у клубу Hi. Да због своје музике наступа на свакој тачки универзума.

Прву резидентуру је имао 2001. године у клубу "Voodoo Lounge". Само две године касније је изабран за представника јужноафричке ди-џеј сцене у режији "Red Bull Music Academy". Убрзо су кренуле да пристижу награде и признања за његову музику. До сада има близу 20 награда. Уписао се у Гинисову књигу рекорда 2010. када је пуштао музику, без прекида, чак 60 сати.

Песме које су га винуле у сам врх су We Dance Again, Superman, Come with Me, Rock My World, Deep in the Bottom, Your Eyes, Afraid of The Dark, Trip to Lyon, Stuck in your love, Izizwe, Kwanele, Inseparable, I Know What’s On your Mind, Love on fire, Music is the answer, Someday, Angelina, I Have Faith и друге. Добро познате клаберима и љубитељима музике за плес.


Деби албум "Black Coffee" је изашао 2005. Две године касније "Have Another One". Да није у питању чиста срећа је показало треће студијско издање "Home Brewed" из 2009. Више нико није могао да каже да овај човек није феноменалан. Концерт "Africa Rising" на стадиону "Moses Mabhida" у његовом родном граду, Дурбану, на коме је наступао заједно са оркестром од 24 члана и бројним уметницима је 2012. преточен у dvd издање и тако је настављен сјајан низ златних и платинастих албума.

Сарађивао је и сарађује са свима из музичког универзума. Разлог је једноставан. Апослутно сва музика из целог света код њега долази у обзир. Жанрови који су њему најближи и које прави су house, dance, lounge и nu-jazz. Дуже од деценију је власник етикете "Soulistic Music".

Право име ди-џеја и продуцента који је освојио свет као Black Coffee је Nkosinathi Innocent Maphumulo. Рођен је 11. марта 1976. у граду Дурбан, у Јужној Африци. У мају 2011. је оженио Enhle Mbali. Имају двоје деце. Обавезна ставка у његовој биографији је податак да је 1990. доживео саобраћајну несрећу у којој му је оштећена лева рука. Неки би одустали и предали се. Он не. Није пристојно задирати у туђ новчаник али, црни дијамант је "тежак" два милиона долара.