Данас је Светски дан борбе против сиде

Ако сумњаш да имаш ХИВ вирус, не чекај. Тестирај се одмах

Субота 01. дец 2018.

cover image

Први децембар је већ тридесет година дан када се обележава борба против ХИВ вируса и сиде. Овогодишња кампања у Србији носи слоган "Сазнај свој статус". Још важније, потпуно бесплатно тестирање и саветовање ће се вршити од 08:00 до 13:00 у просторијама Градског завода за јавно здравље Београд.

Црвена трачица је симбол у целом свету који подсећа на важност тестирања али и одавање почасти свим жртвама ове смртоносне болести. Обратите се стручним лицима анонимно путем телефона +381 11 2432192 или мејл адресе [email protected]. Само немојте да окрећете главу од ХИВ вируса. Нико нема право да вас осуђује ако сте били несавесни према себи. Али имате право да знате, и морате да сазнате истину о свом здрављу. Тестирајте се.

ХИВ - вирус хумане имунодефицијенције се добија путем крви, сперме, млека и других телесних течности, незаштићеним сексуалним односима, када више од једне особе користи исти прибор за конзумирање дроге. ХИВ се не добија пољупцем, кијањем, додиром, преко прибора за јело нити употребом истог тоалета. Пљувачка и зној такође нису преносници.

AIDS је болест са којом може да се живи ако се открије на време. А то значи што пре. Медицина и фармација на овом пољу су знатно напредовале и захваљујући адекватној терапији, ХИВ вирус се може држати под контролом. Статистика, нажалост, није боља. Све је већи број оболелих. Сумња се да у Србији постоји близу 1.000 особа које и не знају да су заражене. Ако је превенција заказала, не дозволите да пропустите шансу за лечење. Тестирајте се.