Баци пет, не петарду

Није фаца ко петарде баца, већ животиње храни док су хладни дани

Понедељак 31. дец 2018.

cover image

До краја јануара повода за славље има много. Нова година, Божић па српска Нова година. Велике славе и различите прославе. Сваке године исти проблем - петарде. Људи се поносе својом врлином да воле животиње. На друштвеним мрежама се утркују ко ће више удомити напуштених љубимаца и колико оброка ће спремити за гладне луталице и мале врапце. Онда дође празнично доба и та бескрајна љубав оде на паузу.

Животињско царство се плаши неприродног звука пиротехнике. Буквално умиру од страха. Кућни љубимци, пси луталице, одбегле мачке и птице - свима је једнако страшно. Ни једна једина животиња не воли петарде, ракете и ватромет. Још једном, крајње је време да буде заувек - стоп пиротехници!

Никада не користите празничну опрему у својој кући већ излазите напоље. Можда сте спасили свог пса или мачку трајне трауме, али сте и даље себични. Толико комшијских, удомљених и неудомљених љубимаца нисте сачували. Сваке године око 5.000 паса погине од петарди. Уплаше се, крену да трче, налете на аутомобил и збогом. Никада више неће доћи на порцију загрљаја или хране. Неретко за Нову годину управо од вас и због ваших навика добију срчани удар.


Свима њима је празнично доба. Посветите им више пажње, частите их забрањеним шећером, мазите их. Уместо да својим љубимцима дајете седативе на биљној бази, по препоруци ветеринара, пружите им љубав и сигурност.

Не смемо да се мешамо у породичне односе. Тако каже модерно доба. Када видите веселог тату који надокнађује пропуштено из детињства и баца петарде са децом, било шта да кажете, добићете одговор да се вас не тиче шта они раде. Без обзира што црна статистика из године у годину само умножава бројке повређене деце, чини се да нико не планира да избаци бесмислен обичај.

Када вашем детету ампутирају прст, целу шаку или ногу, месецима лече најтеже опекотине, саопште да никада више неће видети на повређено око, нити моћи да чује - касно је да се кајете. Нема назад. Психичке и физичке трауме су вечне.

Уколико не желите ни после свега да се одрекнете бизарног обичаја, апелујемо да набављате пиротехничку опрему од лиценцираних произвођача који поседују сертификат о безбедности. Јесте скупље него код уличних продаваца али уз адекватну употребу, последице су минималне. Петарда, ракета или ватромет се правилно користе на следећи начин: спустите предмет на земљу где га и запалите, удаљите се и чекате да експлодира. Никада се не држи у руци. Никада за средњи део у коме је смештен динамит.

Према закону, у случају да вас затекне полиција, спремите од 10.000 до 50.000 динара за новчану казну, односно између 40 и 120 сати друштвено-корисног рада. Ако сте ухваћени у групи која броји три или више особа, организујте обавезе на време јер ћете провести у затвору од 30 до 60 дана.