Јутро после журке

Како победити мамурлук

Недеља 14. окт 2018.

cover image

Кренули сте само на једно пиће и следеће чега се сећате су неуспешни покушаји убацивања кључа у браву. Док стојите испред својих врата и кривите космос и лош хороскоп за новонасталу ситуацију, већ дајете себи чврсто обећање да више никада нећете "заглавити" у клубу. Први позив за провод брише часну реч, а обећања се топе као лед у коктелу.

Тренутно се наредни излазак чини као далека будућност и једино о чему размишљате је да се што пре опоравите од претходне ноћи. Шта радити првог дана након изласка у град и како себи помоћи су главна тема. Лек против мамурлука не постоји али неки мали ритуали дефинитивно раде.

1. Не кривите себе. Барем не превише

Пре него што кренете пут опоравка, поставите ситуацију на право место. Уколико ујутру знате где се налазите и пробудили сте се у свом кревету, све је у реду. Друштво, навике и невероватна атмосфера су могли да направе и другачији, далеко гори сценарио. Ако се сећате целог провода, или готово целог, нисте испали најгори. Увек постоји неко ко уопште не размишља о понашању и последицама. Они нису узор и не би требало да се правдате на овај начин али значи да се подсетите да увек може горе.


2. Вода, вода и вода

Много воде ће највише помоћи против мамурлука. За убудуће, док уживате у проводу, уз пиће обавезно конзумирајте и доста воде јер ће ублажити последице алкохола. Витамин Ц вам неће шкодити, напротив. Главобоља је нормална али лекови неће пуно помоћи. Зато вода хоће. Избегавајте кафу. Сокови од свеже цеђеног воћа и чајеви су пун погодак.

3. Јака храна

Данас није дан за дијету. Вероватно вам је и мука због алкохола, дима и умора. Конкретна храна гарантовано помаже. Супе, чорбе и доста меса ће учинити да се не осећате измучено.

4. Спавање

Откажите све планове и дан проведите у кревету. Организам се опоравља једино квалитетним спавањем. Замрачите собу и одмарајте.


5. Извини

Не правдајте се никоме зато што сте себи дали одушка. Ипак, ред је да позовете цело друштво са којим сте били у проводу и ако сте приредили непријатне сцене, упутите искрено извињење. Искористите прилику да током разговора чујете и њихове утиске како бисте били сигурни да се свега сећате. Ако је оно чувено само једно пиће било у бару, свратите до бармена, захвалите му се на сјајној увертири и извините му се за евентуално непримерено понашање.

6. Нова тура - нова авантура

Знате да мамурлук неће трајати вечно и да ћете ускоро бити у дилеми где изаћи. Када се будете спремали за нови излазак - прочитајте поново текст. Да вас не опет не изненади мамурлук. Никада не заборавите да клабинг није доказивање у претераном конзумирању алкохола и опијата већ начин да се дружите, забавите и слушате одличну музику.