Свечано отварање Народног музеја

Здање које чува благо Србије отвара своја врата на Видовдан у 21:00

Субота 23. јун 2018.

cover image

После више од петнаест година реконструкције Народни музеј у Београду ће бити отворен за посетиоце 28. јуна. Промотер кампање "Да ли се (пре)познајемо?" је Украјинац Сегеј Полуњин, један од најпознатијих балетских уметника данашњице, кореограф и глумац. Промотивним спотом овај уметник, који спаја исток и запад, промовисаће српско културно добро широм света.

Народни музеј отвара своја врата сталном поставком која хронолошки обухвата историјске и уметничке артефакте од палеолита до 20. века. Поставка ће бити смештена на 5000 квадратних метара изложбеног простора на три нивоа зграде. Публика ће имати прилике да види непроцењиву збирку од преко 400.000 дела коју чува једна од најстаријих институција културе у Србији.


Међу њима се налази и Мирослављево јеванђеље, најважнији споменик српске писмености, слике Паје Јовановића, Саве Шумановића, Надежде Петровић. За време трајања реконструкције музејска збирка се ширила, а низом гостујућих тематских изложби и поставки по Србији и Европи дела су била доступна публици. Ипак, комплетна збирка биће доступна тек сада у простору националног музеја.

Некада је у згради Народног музеја била банка са два трезора који су данас претворени у изложбени простор. У њима се налази део нумизматичке колекције. На првом спрату се налази средњевековна уметност и српска уметност 18. и 19. века. Други спрат је посвећен делима стране уметности коју публика дуго није видела, а ту се налази и избор дела српске и југословенске уметности 20. века. Због великог интересовања првих неколико дана публика неће плаћати улаз.