Мариза уживо у Сава центру

Дива фадо музике поново у Београду

Понедељак 04. дец 2017.

cover image

Популарна певачица Мариза наступа 7. децембра од 20:30 у Сава центру. Велика светска уметница се враћа на велику београдску сцену да уживо представи публици албум "Mundo" из 2015. године али и највеће хитове из богате каријере. Фадо музика долази из Португала, а мелодије пуне страсти, љубави и туге буде снажне емоције код слушаоца. Маризу сматрају савременом краљицом фада и заслужено носи ову титулу.


Marisa dos Reis Nunes је родом из Мозамбика, а одрасла је у Лисабону. Захваљујући њој, португалска музика се вратила на глобалну сцену и данас се фадо слуша широм света. Савршено комбинује класичан фадо са медитеранском, ритам и блуз музиком. Слободно експериментише са елементима из свих музичких праваца, додајући свему лични печат. Оргинална, веома надарена и несвакидашња појава. Узор јој је певачица Амалија Родригес. До сада је продала више од милион албума. Публика у Србији је изузетно цени, посебно због учествовања у хуманитарном концерту "Балканополис и пријатељи" који је одржан 2015. године у Штарк арени. Повод за организовање концерта је било сакупљање средстава за обнову уништених подручја након великих поплава које су задесиле Србију.


Актуелни албум "Mundo" је шести по реду, а представља музичко путовање и развој саме певачице. У преводу, назив албума значи свет и ово је њен начин да покаже публици каква је као личност кроз храбар, експериментални фадо. У свакој песми се осећа другачија енергија и зрелост. Мариза је направила вишегодишњу паузу у каријери јер је постала мајка, а са овим издањем се враћа пред публику. Власница престижног признања Беркли универзитета "Berklee's Master of Mediterranean Music Award" је наступала у готово свим најлепшим дворама широм света - Olympia у Паризу, Sydney Opera House, Carnegie Hall у Њујорку, Hollywood Bowl у Лос Анђелесу, Royal Festival Hall у Лондону, Alte Oper у Франкфурту...

Захваљујући бескрајном таленту, Мариза је у релативно кратком року прешла пут од певачице "из комшилука" у Лисабону до светске звезде која је синоним за фадо музику. Први албум "Fado em Mim" је објавила 2001. године. Убрзо је уследио позив на "Québec Summer Festival" где је освојила прву награду у категорији "Most Outstanding Performance". Године 2003. издаје други албум "Fado Curvo" у коме наставља својим стилом ка светском успеху. Нашао се на шестом месту "Billboard chart for World Music", а певачица је освојила награде "Deutsche Schallplattenpreis" и "European Border Breakers Award".


Трећи албум, "Transparente" је изашао 2005. године. Исте године је проглашена за најбољу уметницу  "Amália Rodrigues Foundation", а УНИЦЕФ ју је прогласио Амбасадором добре воље. "Terra" албум излази 2008. године и доноси другачији звук. Обележиле су га сарадње са познатим певачима као што су Tito Paris, Concha Buika, Rui Veloso, Ivan Lins и Dominic Miller. Наредним албумом, "Fado Tradicional" из 2010. године се враћа коренима и оригиналном фаду. Успех ни са овим издањем није изостао, а Мариза исте године од Министарства културе  Француске добија одликовање "Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres".


ПОВЕЗАНО